DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Chadwick tudja, hogy a célja őrültség

A 21 éves nő pilóta álma, hogy az F1-ben versenyezzen, amit ő maga is szinte lehetetlennek tart. A Williams miatt most mégis úgy érzi, nagyobb esélye van rá, mint korábban bármikor.

Jelenleg Jamie Chadwick áll a legközelebb ahhoz, hogy megvalósítsa a modern sportvilág egyik törekvését, hogy női pilóta versenyezzen a Formula-1-ben. A W Series 21 éves bajnoka saját maga is régóta erről álmodozik, de pontosan tudja, milyen óriási kihívásra vállalkozott.

 WilliamsF1_7704_LoRes



„Mindig is az volt, de most valamivel észszerűbb [cél], mint egy vagy két éve volt. Amikor kitaláltam, hogy versenyző akarok lenni, akkor arra gondoltam, hogy a Formula-1-ben szeretnék menni, de sosem hittem, hogy tényleg megtörténik. Őrült gondolat, hogy egyszer megvalósulhat. Ez a végső célom, de nem áltatom magam, mennyire nehéz lesz megvalósítani.”

„Saját erőből akarom megcsinálni, nem egy kabala akarok lenni. Komolyan hiszem, hogy a megfelelő támogatással sikerülhet. Nemcsak nekem, hanem más nőknek is, akik az F1-be vágynak. Szeretnék az lenni, aki ezt bizonyítja” – magyarázta a The Guardiannek adott interjúban, majd hozzátette, néha még azt is nehéz elhinnie, hogy a Williams leigazolta őt fejlesztőpilótának.

Chadwink a laikusok egyik tévhitét is eloszlatta, amely szerint a nőknek azért van esélyük a királykategóriában, mert az autók nem rónak túl nagy fizikai terhelést az emberi szervezetre.

„A Formula-1-es és minden más együléses versenyautóban is óriási g-erők uralkodnak, amik komoly terhelést jelentenek a nyakra nézve. A nevelősorozatokban felfelé lépkedve nincs szervókormány, szóval fejben erősnek kell lenni, hogy az embert ne gyűrje le a fáradtság. Sokan mondják, hogy egy nő simán versenyezhet az F1-ben, hiszen az nem fizikai sport. Pedig az, csak olyan formája, amire a nők is képesek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: