DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Elárulta a McLaren titkát a vezérigazgató

Két szezon alatt óriásit fordult a világ a wokingi F1-es alakulattal, ami egy hányatott sorsú istállóból a középmezőny legerősebb csapatává lépett elő. Zak Brown felfedte, mi a titka.

Sok rajongó bízott benne, de kevesen számítottak arra, hogy a McLaren Formula-1-es csapata az előző évtized egyik legnagyobb F1-es bukásának számító hondás együttműködés után rövid idő alatt talpra tud állni. Pedig ez történt, Zak Brown és még néhány hozzáértő szakember gondos munkájának köszönhetően szűk két év alatt sikerült kilábalniuk egy eredménytelen, negatív szériából. A 2018 tavaszán kinevezett vezérigazgató elárulta, milyen szálakat mozgatott a siker érdekében.

brown-mclaren-portre2018



„Sok séf volt a konyhában, amikor megérkeztem - nagyon sok minden zajlott a cégen belül. Egyszerűen hiányzott a vezetőség által meghatározott irány. Ez nem egyetlen emberen múlott, egyszerűen nem volt meg az egység” – magyarázta Brown, akinek az egyik legfontosabb lépése a számos sikert elért Andreas Seidl leigazolása volt. A német szakember korábban többek között a Sauber legeredményesebb időszakában, valamint a Porsche legutóbbi WEC-s sikereiben is közreműködött.

„Andreas nagyszerű munkát végzett. Nyilván nem ő építette az autót, hiszen az az előző évben készült, viszont egy sokkal egyszerűbb szervezetté alakította át a csapatot. Nemcsak új munkatársak érkeztek, a régiek bátorítva lettek, és egyértelműen meg lett határozva, mit várunk tőlük. Aztán eltöröltük a politikát. Azt hiszem, hogy akkor vesz ilyen irányt egy vállalkozás, amikor hiányzik belőle egy jó vezető. Szóval ezt orvosoltuk, ami azt hiszem, hogy egy jobb autót eredményezett. Ezt követően jött a két nagyon gyors pilóta, akik nagyszerűen dolgoznak egymással.”

„Ezek és még sok más dolog elkezdett összeállni és működni. Azt hiszem, hogy minden vállalkozás lényege a lendület, elég megnézni a Mercedest, vagy a Red Bullt, amikor megérkezett. Sikerült a negatív spirálból pozitívat csinálnunk, így most jöhet az építkezés” – foglalta össze Brown a szükséges lépéseket, amelyek számos hazai és külföldi szervezetre ráférnének.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: