DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Még az F2-nél is lassabb lehet az új F1

Otmar Szafnauer azt mondja, hogy 2021-re az utánpótlás-sorozatot is le kell lassítani, különben az a csúfság fog megesni, hogy az F2 gyorsabb lesz a királykategóriánál. Nem tetszik neki az irány.

Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke szerint a 2021-es szabályokkal a Formula-1 azt kockáztatja, hogy az autók lassabbak lesznek, mint a Formula-2-esek, ez pedig egy nagyon rossz irány - az F1-nek az autósport csúcsának kell lenni, az pedig csak akkor lehetséges, ha egyértelműen ezek a leggyorsabb autók.

"Kedvelnem kéne az új szabályokat, de attól félek, hogy lebutítjuk a sportot azért, hogy elméletben bárki nyerhessen vasárnap. Ha körönként hat másodperccel lassabbak leszünk, akkor az már nem Formula-1 többé. És emiatt le kell lassítanunk a Formula-2-t is. Ha nem vigyázunk, azok az autók gyorsabbak lesznek, mint a százszor drágább Formula-1-esek. Itt valami nem stimmel" - idézi Szafnauer szavait az Autosport.

talk_1



A szezonzárón, Abu Dhabiban egyébként Lewis Hamilton pole-t érő ideje tizenöt másodperccel volt gyorsabb az F2-es pole-időnél és még a sereghajtó Robert Kubica köre is tíz másodperccel volt jobb - igaz, mondjuk Monacóban ezek a különbségek tíz és hét másodpercre csökkentek. Szafnauer egyébként a költségsapka működésével sem ért egyet.

Egyrészt Christian Horner ötletét támogatta, mely szerint előbb be kéne vezetni a sapkát és csak utána hozni az új szabályokat, mert így enélkül most 2020 egy őrült költekezési verseny lesz, hiszen mindenki minden elérhető fillért arra költ majd, hogy a legjobban felkészüljön 2021-re, amikor már nem teheti ezt meg.

Másrészt pedig úgy gondolja, hogy a tervezettnél alacsonyabb költséglimit kellene, viszont szabadabb technikai szabályzat, hogy a jobb csapat érvényesíteni tudja az ötleteit - így, hogy minden rendkívüli módon kötött, az IndyCarhoz tudja hasonlnítani a jövő F1-ét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: