DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezeket az F1-es rekordokat döntheti meg idén Hamilton

Több kategóriában is az F1-es történelem első helyére léphet 2020-ban a brit klasszis - nézzük, hogy milyen rekordokat adhat át a múltnak, vagy legalább állíthat be ebben a szezonban.

Több rekordot is átírhat a Formula-1-es történelemkönyvekben a 2020-as szezon során Lewis Hamilton és akár már az év végére ő lehet a sportág legeredményesebb versenyzője. Hogy ez így is lesz, arra persze nincs garancia, bármi megtörténhet - nézzük viszont meg, hogy milyen mérföldköveket érhet el a brit klasszis.

Először is természetesen a világbajnoki címek: ha idén is ő fog nyerni, az már a hetedik elsősége lesz, ezzel pedig beállítaná Michael Schumacher csúcsát. Egy hasonlóan fontos (és korábban elérhetetlennek hitt) dologban viszont meg is előzheti a német legendát: a futamgyőzelmek tekintetében. Schumacher 91-gyel vezeti a listát, Hamilton pedig 84-gyel indítja a szezont úgy, hogy mióta csatlakozott a Mercedeshez, évente átlagosan kilenc győzelmet jegyzett - ráadásul ebben még a 2013-as év is benne van, amikor egyetlen egyszer tudott nyerni. Azóta hat szezon alatt 62 sikert könyvelhetett el, ami tíz feletti átlag évenként - ha ettől egy kicsit el is marad 2020-ban, akkor is megdönti Schumacher rekordját.

hame_1



Aztán ott vannak a pontszerzések, méghozzá két szempontból is. Jelenleg Schumacher 221 pontszerzése a csúcs, Hamilton (és Kimi Raikkönen!) viszont jelenleg 213-nál tart - arra azért nagy pénzt mernénk tenni, hogy minimum a bajnok megdönti ezt a számot, ha valamiért mégsem, akkor biztos, hogy a többit sem fogja. A sorozatban elkövetett pontszerzéseket tekintve már most is Hamilton a csúcstartó, aki egymás után 33 versenyen ért célba pontot érő helyen, viszont 2020-at éppen egy újabb 33-as szériával a háta mögött kezdi meg, tehát ha Melbourne-ben befér a legjobb tízbe, akkor ezt a rekordot is megdönti.

Az egy helyen megszerzett pole-pozíciók számában is új csúcsot érhet el a brit, amennyiben megszerzi az első rajtkockát a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon: jelenleg ő, Ayrton Senna és Michael Schumacher tartja a rekordot egy-egy "nyolc pole-os" helyszínnel, ha ismét beveszi Melbourne-t szombaton, akkor ezt a rekordot egyedül fogja tartani. Amúgy ha ezt megteszi, azzal az egy pályán sorozatban szerzett pole-pozíciókat tekintve is beállítja Ayrton Senna F1-es csúcsát. Ehhez kapcsolódik, hogy ha nyerni tud Kanadában, vagy Magyarországon, akkor az a nyolcadik sikere lesz bármelyik helyszínen, ezzel pedig a vonatkozó (vagyis az egy helyszínen aratott győzelmek) rekordot (Michael Schumaceré, nyolcszor nyert Franciaországban) is beállítja. 

Itt még nincs vége: Hamilton jelenleg holtversenyben áll Sennával a rajt-cél győzelmeket tekintve, amikor minden körben ő állt az élen - vagyis ha egy ilyen sikere is lesz 2020-ban, akkor ezen a listán is ő lesz legelöl. Ami pedig a Grand Slameket illeti, vagyis amikor egy pilótáé a pole-pozíció, a leggyorsabb kör és a győzelem is, kettővel van lemaradva a listát vezető Jim Clark mögött, akár ez is összejöhet neki idén.

És végül még egy, amit gyakorlatilag biztosra vehetünk: Schumacher 155-ször állhatott dobogóra, ami szintén rekord, Hamilton viszont 151-nél tart, itt nem is kérdés, hogy megdönti-e, csak az, hogy mikor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: