DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Már nem Peter Sauber vezényelte csapata és az Alfa frigyét

Amikor az Alfa Romeo a Sauberen át vissza szeretett volna térni az F1-be, a veterán csapattulajdonos, Peter Sauber áldását adta a döntésre és támogatta, ezen kívül viszont maradt a háttérben, és csak a háttérből figyelte Fred Vasseurt.

Bár Peter Sauber ma már a nyolcvanhoz van közelebb korban, mint a hetvenhez, 2016-ig, vagyis 73 éves koráig mindennapos vendég volt az F1-es versenyek rajtrácsán, csapata, a Sauber révén. Sauber aztán idővel háttérbe vonult, és visszavedlett „egyszerű” csapattulajdonossá, másra bízva a mindennapos ügyek intézését. Ez jelenleg Fred Vasseur feladata, aki arról beszélt, hogy Sauber úr már abban a folyamatban sem vett részt aktívan, amikor az Alfa átvette az istálló érdemi irányítását.

„Amikor az Alfa elkezdett érdeklődni a visszatérés iránt rajtunk keresztül, az első, akit hívtam, Peter volt” - emlékszik vissza az őrségváltás időszakára a csapatfőnök Vasseur. „Fontos volt számomra, mit gondol erről. De ő nagyon rugalmas volt, és csak annyit mondott: ha azt gondolod, hogy ez egy megfelelő lépés, csináljuk, és támogatni foglak benne. Fontos lépés volt ez a csapat életében.”

00119007_665



És nem is csak valami futó kalandról van szó. „ Ez egy hosszú távú megállapodás. Csak így lehet építkezni, ha minimum középtávú vízióid vannak a tervekről. Három hónap alatt semmit nem lehet elérni.”

A szezon végén még az a pletyka is felmerült, hogy a teljesen új pilótapárossal teljesített küzdelmes hónapok után az Alfa máris szedi a sátorfáját, erről azonban szó nincs Vasseur szerint, és a jelek biztatóak, még ha az eredményekben ez nem is látszódott feltétlenül. „Tavaly a semmiből jöttünk, de szerencsére nagyon opportunisták tudtunk lenni, és azt mondom, durván minden pontot megszereztünk, amire reális esélyünk mutatkozott. Az idei év kicsit más volt, ebben néhány dologról azért lemaradtunk. Ami viszont fontos, hogy több ponttal zártunk, mint tavaly, és az autó konkrét teljesítményét illetően 0,7 százalékkal felzárkóztunk, ami óriási szám. Ezzel elégedettek nyilván nem lehetünk, optimisták viszont annál inkább.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: