DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sorsdöntő volt a bakui baleset Ricciardónak

Az ausztrál részletesen mesélt a 2018-as bakui balesetéről, ami után rájött, nem egy szinten kezelik őt Verstappennel. Annyira kiakadt a csapatára, hogy pár hónappal később eligazolt a Renault-hoz.

A 2018-as Formula-1-es szezon emlékezetes és drámai mozzanatai közé tartozik a Red Bull pilótáinak párharca az Azerbajdzsáni Nagydíjon. Daniel Ricciardo és Max Verstappen megkötések nélkül, teljesen nyíltan versenghetett egymással, ami több koccanáshoz, végül pedig mindkettőjük kieséséhez vezetett. Ricciardo ekkor ismerte fel, hogy a látszat ellenére nem egyenlően kezeli őket a vezetőség.

„Akkor felszínre jött pár dolog. Néhányszor összeértek a kerekeink, és mindig ő jött nekem, nem én neki. Egy részem várta, hogy mikor nyugtatják le a p*csába, de ez nem történt meg. Végül megelőztem őt, de [a bokszkiállások után] visszajött elém. Ekkor kiakadtam. Kemény munka árán elé kerültem, erre megint ő van elöl, most komolyan? Szóval elkezdtem rádiózni, de a mérnököm azt mondta, hogy versenyben vagyok Maxszel, tehát nincs csapatutasítás” – magyarázta a történetet az F1 Beyond the Grid műsorában.

Több veszélyes koccanás után végül Ricciardo egy előzési kísérlet közben hátulról beleszaladt csapattársába, amit egyáltalán nem bánt meg. „Az ütközéskor úgy voltam vele, hogy ’kit érdekel? Megérdemlik’. Nem érdekelt, hogy pontokat veszítettem. Most már kimondhatom: azt gondoltam, hogy b*sszák meg. Szerintem mindenki tudta, hogy baleset lesz a vége.”

A csapat mindkét versenyzőt felelősnek tartotta az ütközésben, és arra kötelezte őket, hogy a gyárban személyesen kérjenek elnézést a dolgozóktól. Ricciardo ezt követően döntött úgy, hogy tovább akar állni, de nem volt ilyen egyszerű a távozás. „Egy hónappal később elmentünk Monacóba, ahol az egekben voltam, és azt gondoltam, valahogy túlteszem magam Bakun. Nehéz feladat volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: