DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hogyan érintik a szocsi F1-es futamot az orosz sportéletet sújtó brutális szankciók?

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag példátlan szankciókkal sújtották Oroszország sportéletét a doppingminták állami szinten történő manipulálása miatt, a szocsi F1-es futam szervezői biztosak abban, rájuk semmilyen negatív hatása nem lesz ennek.

Azok után, hogy kiderült, Oroszországban állami szinten csaltak az élsportolóktól vett doppingmintákkal, illetve azok kezelésével, a nemzetközi antidopping-szövetség, vagyis a WADA négy évre minden világeseménytől eltiltotta az orosz sportolókat, illetve az országot is ezek rendezésétől.

A WADA Oroszországot sújtó büntetése kimondja, hogy az ország amellett, hogy orosz színekben nem nevezhet sportolókat olimpiára és világbajnokságokra az eltiltás ideje alatt (így például a 2022-es focivébéről is távolmarad az ország, amennyiben az eltiltás érvényben marad), nem is rendezhet világbajnokságokat, illetve azok egyes állomásain sem láthatja vendégül az indulókat. Ez alól egyetlen kivétel van, olyan események, amelyekkel kapcsolatban a megállapodás és a megállapodásról szóló szerződés már korábban megköttetett - ilyen az F1 Orosz Nagydíja is.

00119021_586



A szocsi F1-es futam szervezői pontosan ebben, vagyis az eltiltáshoz, illetve az azzal kapcsolatos vizsgálatokhoz képest jóval korábban megkötött szerződésben bíznak. 

„Az orosz F1-es nagydíj rendezésére vonatkozó szerződés 2010-re datálódik, tehát annál az időszaknál jóval korábbra, amelyet a WADA vizsgált. Ez 2025-ig érvényes, emellett pedig a verseny 2020-ra is már régen szerepel az FIA versenynaptáraiban. A WADA korábban már leszervezett sporteseményeket csak akkor törölhet, ha törvényileg és a gyakorlatban megvalósítható az, hogy a rendezést más országnak adják, azonban a mi esetünkben ez sem áll fenn, ugyanis a mi álláspontunk szerint sem törvényi, sem gyakorlati lehetőség nincs ennek megvalósítására. A magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy az Orosz Nagydíj 2020-ban, és az azt követő években is a versenynaptár részét képezi majd” - áll a szervező társaság, a Roszgonki közleményében.

Az F1-ben indulók közül a jelenlegi állapotok szerint Danyiil Kvjat, illetve, amennyiben ismét ülést találna magának, Szergej Szirotkin lehetne érintett a kérdésben, az egyes személyek a WADA megfogalmazása szerint függetlenként indulhatnak a világbajnokságokon, illetve az olimpián, amennyiben bizonyítani tudják, hogy tisztán, dopping nélkül készültek a maguk sportágában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: