DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alapvető probléma lehet a 2021-es autókkal

Az új koncepciók aerodinamikailag instabilak, ezért „mocskosul nehéz lesz” vezetni azokat – állítja egy technikai igazgató, aki szerint a bemutatott modellnek kevés köze van a szabálykönyvhöz.

14 hónap múlva versenypályára kellene gurulniuk azoknak az újgenerációs versenyautóknak, amiket az F1 és az FIA közösen megálmodott, ám van, aki szerint a koncepció jelenleg alapvető problémákkal küzd. Andy Green, a Racing Point technikai igazgatója azt állítja, a szabálykönyv által meghatározott keretek között gyakorlatilag lehetetlen lesz olyan autót építeniük, ami úgy felel meg a 2021-től alkalmazott filozófiának, hogy eközben jól vezethető marad.

f1-2021-modell1



„Az első szárny körül vannak területek, amelyeken segítene némi szabadság. Az autó eleje környékén annyira szigorúak [az előírások], hogy az a vezethetőségre is hatással lesz. Mocskosul kemény lesz versenyezni ezekkel az autókkal. Ha kicsit szabadabb kezet kapnánk, akkor úgy oldhatnánk meg ezt a problémát, hogy eközben nem térünk el a szívóhatással operáló, kevés koszos levegőt generáló autó filozófiájától.”

Az Autosport kérése a szakember tovább részletezte a koncepció problémáját. „Aerodinamikailag eléggé instabil lesz, ami nem hiszem, hogy jó dolog lenne. Olyan autókra lenne szükség, amelyek kiszámíthatóbban viselkednek, amiket a pilóták egy egyértelmű határig elvezethetnek, és amikkel lehet csatázni. Azok alapján, amiket eddig láttam, a fentiek közül egyik sem lesz igaz 2021-re. Az autó a saját légáramlásaitól szenved.”

Green azt állítja, a csapatoknak minimális hatása volt az alakuló szabályokra, pedig bizonyos területeknek jót tenne némi demokrácia. „Nem volt beleszólásunk, pedig vannak olyan alapvető problémák, amelyeken dolgozni kellene. Szerintem a koncepció megvalósítható, de a fogalmazáson változtatni kellene, hogy a szabályok tükrözzék a szándékot. Amit szavakkal leírtak és amit 2021-es modellként bemutattak, az két különböző dolog. Bizonyos területeken annyira szigorúak, hogy szinte lehetetlen bármit is létrehozni” – sorolta a problémákat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: