DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Albon a Red Bullnál elfelejtette, hogy újonc

Az F1-ben idén debütált pilóta fél év alatt az élmezőnyben találta magát, ami komoly kihívások elé állította őt. Hajlamos volt elfelejteni, hogy alig pár hónapnyi tapasztalat van a háta mögött.

Alex Albon az év eleji debütálása után hamar a Formula-1 sűrűjében találta magát. A tavaszi szezonnyitón még a Toro Rosso újoncaként mutatkozott be, ősszel pedig már a Red Bull-lal a küzdött a legnagyobbak ellen. A hirtelen égbe szökő nyomás és médiafigyelem miatt gyorsan kiesett „kezdő” szerepéből, ezért időnként meg kellett állnia egy-egy pillanatra, hogy reálisan tudjon saját magára tekinteni.

albon-portre-20192



„Néha figyelmeztetnem kellett magam, hogy újonc vagyok, mert a Red Bullnál az elvárások és minden miatt ez az érzés elmúlt. Visszatekintve elégedett lehetek. Értékelem a pozitívumokat, de kemény vagyok magammal, mindig fejlődni akarok. Az nem lehet kifogás, hogy valaki újonc” – nyilatkozta a brit pilóta, aki a körülményekhez képest derekasan helytállt: stabilan szállította a pontokat, miközben egyre magabiztosabbá vált. 

A Red Bullhoz csatlakozva hamar megtanulta, hogy igyekezzen minél jobban kizárni a külvilágot, beleértve a sajtót is. „Az, hogy senki véleményével ne foglalkozzak túlzottan, a tiétekkel sem” – válaszolt az idei legfontosabb tanulságát firtató kérdésre. „Csak koncentráljak a saját dolgaimra. Ez egy csapatsport, de egyben egyéni is. Idén a legfontosabb dolog számomra az volt, hogy kerestem, miben lehetnék még jobb, hogyan javulhatnék. Például szabadedzéseken figyelnem kellett, hogy ne hajtsam túl az autót.”

Albon idei teljesítményét az FIA is elismerte, a szövetségtől ő kapta az Év Legjobb Újonca díjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: