DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Penske-t már a Mercedes F1 felvásárlásával is szóba hozták

Az Egyesült Államokbeli autóversenyzés világában éppen nagybevásárlást tartó Roger Penske sajtóértesülések szerint nem állna meg itt, hanem az F1-ből való kiszállása esetén a Mercedest is megvenné. A cáfolat nem késlekedett.

Az USA autósport-történetének valaha élt egyik legsikeresebb csapatfőnöke, Roger Penske 82 éves korában már nem érte be annyival, hogy 2019-ben versenyzőivel megnyerte az Indy 500-at, valamint az IndyCar és az IMSA sportautó-bajnokság év végi titulusát is, november elején ugyanis nagyszabású bejelentéssel döbbentette meg a sportvilágot: felvásárolta az egész IndyCart és az Indianapolis Motor Speedway-t is, a sorozat jövőjét illetően pedig újító terveket szövöget.

Német lapértesülések szerint azonban az amerikai milliárdos számára ez még csak a kezdet lehet az autósport-világuralmi törekvéseiben. Az F1-insider úgy tudja, hogy Penske a Formula-1-be is betenné a lábát, ahol az 1960-as évek elején két futamon még maga is rajthoz állt versenyzőként, 1974 és 1977 között pedig saját csapatát nevezte be, amely 1976-ban az Österreichringen John Watson révén még győzelmet is szerzett.

mercedes



A lap úgy tudja, hogy ezúttal az F1-ben is a legnagyobb halat próbálná bekebelezni: a Mercedest. A F1 elmúlt hat évet leuraló német csapat még nem kötelezte el magát a 2020 utáni időszakra, és minél tovább húzódik ez a bejelentés, annál inkább erősödnek a pletykák, hogy a Mercedes, legalábbis gyári csapatként nem óhajtja már a sportban folytatni a 2021-től érkező új érában. Ennek nyomán éledt fel az a sejtés, hogy máris megjelentek a kérők a brackley-i alakulat körül, akik szívesen felvásárolnák és tovább vinnék a sikergyártó gépezet hagyatékait. Az F1-insider két érdeklődőről tud: az egyik Penske, a másik pedig Dimitrij Mazepin, az orosz üzletember, aki a közelmúltban más csapatoknál is kopogtatott már, mostanság pedig autóversenyző fia, Nyikita Mazepin privát F1-es tesztjeit pénzeli, amelyekhez éppen a Mercedes egy korábbi autóját használhatja.

Mindezeket a pontokat könnyű összekötni azzal a ténnyel is, hogy Toto Wolff hat év után éppen most először nem utazott el egy F1-es versenyhétvégére, hogy elmondásai szerint „más ügyekkel” foglalkozhasson felszabadult idejében.

Gyorsan megjöttek azonban a cáfolatok is. A Racer idézi a Mercedes vezérigazgatóját, Ola Kalleniust, aki azt hangoztatja, az elmúlt évek eredményei jelentette marketingérték miatt nagyon is megéri a gyártónak ilyen kiemelt szerepet vállalnia az F1-ben, amit folytatni is szeretnének.

Roger Penske pedig nem ragozta túl a választ, amikor ő is megkapta a kérdést a Mercedes esetleges felvásárlásával kapcsolatban: „Ez egyáltalán nem igaz, nincs szabad kapacitásom” – szögezte le a csapattulajdonos.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: