DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Tíz év alatt karbonsemlegessé válna az F1

A Formula-1 eddigi legnagyobb feladatára vállalkozott, amellyel környezetvédelmi úttörővé válna: 2030-ra kifejlesztené a világ első nulla karbonlábnyomú hibrid erőforrását.

A Formula-1 és az FIA a csapatokkal, a promóterekkel és környezetvédelmi szakértőkkel együtt egy „ambíciózus, de megvalósítható” terven dolgozik annak érdekében, hogy a száguldó cirkusz a következő évtized végére minden eddiginél környezetkímélőbbé váljon. A szervezők erről a hét elején tettek bejelentést, és azt ígérték, a sorozat környezetszennyezést csökkentő folyamatai azonnal megkezdődnek. Ez érinti az autókat, a pályán zajló folyamatokat, valamint a csapatok gyárainak és irodáinak működését is.

Ígéretük szerint 2025-re minden nagydíj „fenntarthatóvá” válik: elhagyják az egyszer használatos műanyagokat, minden hulladékot újrahasznosítanak, ezeken kívül pedig a nézők számára a jelenleginél sokkal zöldebb közlekedési módokat kínálnak. Öt év múlva az óriási légszennyezéssel járó utazások logisztikája is „rendkívül hatékonnyá” válik, miközben az irodák, és a gyárak százszázalékban megújuló energiaforrásokra váltanak.

A következő évtized végén pedig jöhet a legnagyobb durranás, a karbonsemleges erőforrás. Erről Chase Carey, a sorozat vezérigazgatója beszélt. „Kevesen tudják, hogy az F1 hibrid erőforrásai működnek a világon a leghatékonyabban. Hiszünk abban, hogy az F1 továbbra is az autóipar úttörője lehet, és együttműködhet az energia- és az autóipari szektorral annak érdekében, hogy kifejlessze a világ első karbonsemleges hibrid erőforrását, amely óriási mértékben csökkenti a világ széndioxid-kibocsátását” – írta a Formula1.com.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: