DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

2020 lehet minden idők legdrágább F1-es éve

A költségplafon később lép hatályba, a csapatok azonban egyszerre két szabályrendszerhez fognak autót fejleszteni, ezért a Red Bull szerint jövőre minden eddiginél nagyobb költekezés várható.

A kétezres évek eleje óta talán egyetlen szezon sem telt el a Formula-1-ben úgy, hogy valamelyik csapat részéről ne jöttek volna szóba a sorozat súlyos anyagi vonzatai. A Liberty Media erre reagálva döntött úgy, hogy 2021-től minden eddiginél szigorúbban fogja ellenőrizni az istállók költekezéseit, valamint bevezet egy felső korlátot. Az ezt megelőző szezonban viszont az egekbe szökhetnek a csapatok kiadásai, hiszen érkeznek az új autók, miközben az aktuálisakkal még versenyezni fog a mezőny. Erről beszélt a Red Bull csapatfőnöke.

 

 „Várhatóan a következő lesz a valaha volt legdrágább évünk az F1-ben. Vannak olyan kutatás-fejlesztési területek, amelyekre korlátlanul és ellenőrizetlenül költhetjük a pénzt. Jobb lett volna, ha először a költségplafont vezetik be, és csak egy évvel később jönnek az új szabályok” – magyarázta Christian Horner, aki elárulta, a Red Bullnál már egy külön gárda dolgozik a 2021-es szabályrendszer értelmezésén, miközben egy másik az aktuális autóval foglalkozik.

„Most, hogy a 2021-es szabályok kikristályosodtak, egy csapatunk elkezdte feldolgozni azokat. Hihetetlenül drága évünk lesz, hiszen két különböző szabályrendszerre fogunk fejleszteni, még mielőtt hatályba lépne a költségplafon. 2020 a pályán és azon kívül is sűrű év lesz” – idézte őt az Autosport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: