DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hogyan lett Hamilton a Forma 1 legfiatalabb világbajnoka?

A brit Lewis Hamilton már hatszor hódította el a száguldó cirkusz világbajnoki címét, és még számos alkalma lesz újabbakat szerezni. Hamilton már egészen fiatalon go-kart bajnokságokat nyert, így talán nem is annyira meglepő, hogy mindössze 23 évesen a csúcsra jutott. Utazzunk vissza az időben, és ismerjük meg a 2008-as szezon legfontosabb csatáit és eseményeit Lewis Hamilton szemszögéből!

A 2008-as Forma 1 szezon kezdete

2008-ban jelentette be a McLaren csapata, hogy a két pilóta szerepében Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen fognak versenyezni. A McLaren Hamiltonba vetett magasfokú bizalmát jelezte, hogy 2012-ig szóló, több millió dolláros szerződést kötött a fiatal brit pilótával. Hamilton már a legelső, ausztrál nagydíjon ismét bizonyította nagyszerű tehetségét, mivel az időmérő megnyerése után a futamgyőzelmet is megszerezte. 

www.fansbrands.hu - 2019 november - Cikk2



Malajziában csak a 6. helyen ért célba, azonban a spanyol futamon már a dobogó harmadik helyén állhatott végül. A török nagydíjon a második pozícióban fejezte be a versenyt, és közelített a bajnokság elitje felé. A bajnokság vezetését a monacói győzelem után sikerült átvenni, és ilyenkor már sokan a végső győzelemben bizakodtak. 

Montrealban szerencsétlenül kezdődtek az események, mivel Hamilton a verseny közben hátulról ütközött Kimi Räikkönennel, és a futamot egyikőjük sem tudta befejezni. A következő győzelem a legendás brit nagydíjon jött el, amikor esős időjárási körülmények között karrierje egyik legnagyszerűbb teljesítményét nyújtotta. Az olasz nagydíjon csak a 7. helyen végzett, így a tabellán elfoglalt első pozíciója már csak 1 pontnyira volt a második helyezéstől. 

Hamilton jelenleg a Mercedes csapatánál versenyzik, és különleges technikai képességei még tovább csiszolódtak. Ha nem szeretnél lemaradni az ötszörös világbajnok brit pilóta versenyeiről, tekintsd meg a FansBRANDS.hu Forma 1 2020-as versenynaptárát!  

A világbajnoki cím elhódítása

2008-ban Szingapúrban ismét sikerült a dobogó harmadik fokára lépni, és külön öröm volt a McLaren számára, hogy a világbajnoki rivális Felipe Massa nem szerzett pontot a versenyen. A Fujiban rendezett futamon Hamilton és Massa egyaránt büntetést kaptak, és a fiatal brit csak a 12. helyen végzett. Már csak két verseny volt hátra, és Hamilton mindössze 5 ponttal vezette a tabellát. A kínai futamon ismét a csúcson ért célba, és az előnye így már 7 pontra növekedett. Következett az utolsó verseny, a brazil nagydíj, ahol Hamiltonnak legalább az 5. helyen kellett befutni a bajnoki címhez. 

Az esős versenyen az utolsó körben Hamilton a 6., Massa pedig az 1. helyen állt. Azonban hatalmas, közel 20 másodperces hátrányt ledolgozva az 5. helyen álló Vettel és a 6. Hamilton megelőzték a száraz gumival versenyző Timo Glock-ot. Így Massa hiába lett futamgyőztes, Hamilton 1 pontos előnnyel a legfiatalabb Forma 1-es bajnoknak nevezhette magát a versenyt követően. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: