DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen az élen az időmérő előtt, Leclerc elfüstölt

Charles Leclerc autója az edzés legelején megadta magát, a motor pedig csúnyán füstölni kezdett. Könnyen lehet, hogy ki kell cserélni az erőforrást a monacói autójában. A McLaren erősnek tűnik.

A magyar idő szerint 19:00-kor induló harmadik szabadedzéssel megkezdődött a ma éjszakai Formula-1-maraton. Az egyórás gyakorlás után este 10-kor kezdődik majd a kvalifikáció. A pénteki napon Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, aki könnyen lehet, hogy hatodik világbajnoki címét is megszerzi holnap Austinban.

Elég csendeskén kezdődött az utolsó gyakorlás az időmérő előtt, bő tíz perc elteltével még senkinek sem volt mért köre, a legtöbben még csak ekkor öltöztek fel, vették magukra a sisakot. A McLarenek és a Haasok merészkedtek ki elsőként a pályára, de ők sem nyomták meg az első köröket.



Az első mért idő mégis Romain Grosjean nevéhez fűződött, akinek fedélzeti kamerájából jól látható volt, mennyire huplis valójában az austini pály aszfaltja, melyre többen panaszkodtak pénteken.

A tegnapi problémák után Leclerc az első körben megállni kényszerült. Azt mondta a ráádióba, hogy valami gond van a motorral, ami a külső kamerából nyilvánvalóvá is vált, hiszen jókora füst szállt fel a motorburkolat alól. Sietnie kell majd a Ferrari szerelőinek, ha motorcserére lesz szükség.

Több mint húsz perc elteltével sikerült Grosjeant letaszítania a „trónról” Kimi Raikkönennek, azonban ez csak pünkösdi királyságnak bizonyult, mivel Vettel megfutotta az első értékelhető kört a harmadik gyakorláson, 1:34,733-mal. Azonban ő sem volt sokáig az élen, Valtteri Bottas majd’ két tizeddelvolt gyorsabb a ferrarisnál.

Az újabb gyorskörök után a Vettel-Bottas-Hamilton sorrend alakult ki az élen, míg a Red Bullok az edzés feléig nem futottak mért kört. Kisvártatva megérkezett Max Verstappen is, aki egyből a második pozícióba repítette a Red Bullt, néhány perccel később pedig már az élre is állt.

A McLarenek az utolsó percekben fantasztikus köröket futottak, Sainz a hatodik, Norris pedig a harmadik helyre futott be. Végül Verstappen zárta az élen az időmérő előtti utolsó gyakorlást, egy 1:33,305-ös idővel, mögötte Vettel, Norris, Bottas, Hamilton, Albon volt a sorrend.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: