DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ferrari: Lesz még munka az új szabályok finomhangolásával...

A Ferrari arra számít, hogy a 2021-ben életbe lépő új szabályok részleteivel kapcsolatban még rengeteg egyeztetés vár rájuk, valamint minden más csapatra is. Éppen ezért még mindig nem zárják ki, hogy élnek vétójogukkal.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, elfogadta mindenki a 2021-ben életbe lépő szabályváltoztatásokat, ennek eredménye pedig (többek között) egy költségsapka, valamint jelentősen átalakuló versenyautók lesznek az F1-ben. A Ferrari részéről a csapatfőnök Mattia Binotto egyébként a változtatások mellett szavazott, mivel azonban a csapat úgy számol, hogy jelentős mennyiségű egyeztetésre, esetlegesen konfliktusra van még kilátás addig, ameddig ezeket a szabályokat finomhangolják, egyelőre talonban tartanák vétójogukat, amivel egyébként még mindig rendelkeznek kulcskérdésekben.

A Motorsport.com a Ferrari egy szóvivőjét idézi, aki úgy fogalmaz, hogy a mostani egy kiváló kiindulási alap, és mindenki azon fog dolgozni, hogy még jobbat hozzon majd ki belőle.

00119024_123



Hasonlót fogalmazott meg a portálnak Binotto is. „Úgy gondolom, a szabályok finomhangolása egy soha véget nem érő folyamat. Még a mostani szabályozást is folyamatosan faragjuk minden adandó alkalommal. Rengeteg munka van még a két év múlva életbe lépő szabályozással, és minden azon fog múlni ezzel kapcsolatban, hogy a csapatok hogy tudnak együtt működni a felmerülő kétségek megoldásában. Biztos vagyok benne, hogy 2021-ig, sőt, még utána is finomhangolásra lesz szükség a szabályokat illetően.”

Egyetértett kollégájával a Renault részéről Cyril Abiteboul is. „Amellett, hogy kötöttünk kompromisszumokat is, ez a változás nagy lehetőségeket rejt magában az olyan csapatoknak, mint mi is vagyunk. Ezzel csökkenhet a lemaradásunk az élmezőnyhöz képest, és viszonylag rövid időn belül akár győzelmekért is harcolhatunk. Most az vár ránk, hogy pontosítsuk a meglévő szabályokat. Az alapok megvannak, most jöhet ezeknek a fejlesztése, javítása.”

00119024_124

Maga az F1 vezetősége is tudja, ezzel nem értek a munka végére, Pat Symonds, az F1 technikai igazgatója is ezt emelte ki. „Azt mindenkinek tudnia kell, hogy ezzel nem értünk el az út végére, inkább csak egy útelágazáshoz.” Ross Brawn szerint alapvetően a mostani szabályrendszer már nem fog változni, bár azt mondja, lesznek, sőt, kell is, hogy legyenek pontosítások a konkrétumokat illetően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: