DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas nem „rosbergezik” Hamilton ellen

Suzuka óta hivatalosan is Valtteri Bottas az egyetlen, aki veszélyeztetheti Lewis Hamilton hatodik világbajnoki címét. Egyesek felvetések szerint jól tenné, ha követné Nico Rosberg példáját és pszichikai játszmákat kezdeményezne csapattársával, ám a finn a Mexikói Nagydíj sajtónapján leszögezte: esze ágában sincs belemenni ilyesmibe.

Emlékezetes: a Japán Nagydíj végeredménye eldöntötte, hogy az egyéni vb-cím sorsa a konstruktőri vb-t már megnyerő Mercedes pilótáinak kezében marad. Bottas hátránya 64 egység Hamiltonhoz képest, így a finn esélyeit is csak elméletinek lehet tekinteni, de persze az ember ameddig él, addig remél, így vannak, akik bíznak abban, hogy az északi legalább megszorongathatja ötszörös világbajnok csapattársát.

Felmerült annak gondolata is, hogy Bottas talán jobban járna, ha követné elődje, Nico Rosberg példáját. Emlékezetes, hogy a 2016-os vb-címet Hamilton elől elcsenő német attól sem riadt vissza, hogy pszichikai csatározásba bonyolódjon csapattársával, aminek az lett a vége, hogy háborús viszonyok alakultak ki a turbós hibridek korszakában legyőzhetetlen alakulatnál. Arra a felvetésre, hogy gondolt-e hasonlóra, Bottas határozott választ adott.

dogs



„Úgy gondolom, hogy részemről az a legjobb, ha olyan gyors vagyok, amennyire csak lehet és a tőlem telhető legjobbat nyújtom. Meg kell tartanom a lendületet és szerintem jobban járok, ha dumálás helyett a vezetésre, a versenyzésre összpontosítok” – fogalmazott a finn a Mercedes sajtóértekezetén, Mexikóvárosban, ahol jelen volt a formula.hu is. Rosberg a világbajnoki idényét megelőző szezonban, 2015-ben érdekes lépésre szánta el magát. Miután elbukta a matematikai esélyeket is, deklarálta, hogy „mini világbajnokságnak” tekinti az utolsó három futamot és igyekszik minden egyes viadalon legyőzni Hamiltont, ami sikerült is neki. Azóta is úgy tartják, hogy ezzel a lépéssel sikerült valamelyest megtörnie a brit önbizalmát, ami – szintén az F1-es közvélekedés szerint – komoly szerepet játszhatott abban, hogy a következő idényben sikerrel járt.

Bottas saját bevallása szerint nem emiatt akar jól teljesíteni az utolsó futamokon: „Nyilvánvalóan az a célom, hogy megtartsam a lendületet a szezon hátralevő részére, ami nagyon fontos, mert szeretném jó érzésekkel befejezni ezt az évet. Nem akarok ugyanolyan érzésekkel nekimenni a télnek, mint tavaly, amikor minden rosszul alakult. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a folytatásban. Nem akarok azon morfondírozni, hogy mit gondolnak más pilóták. Inkább magammal foglalkozom, a saját teljesítményemmel. Keményen dolgozom a csapattal együtt, hogy javuljak azokon a területeken, amelyeken gyengébb vagyok. Az idei évre sikerült javulni, remélem, hogy ez így lesz a következő szezonra is. Ahelyett, hogy belemennék különféle játszmákba, inkább teszem a dolgomat és ennyi. Más nem érdekel” – fogalmazott a finn, akinek arra kell hajtani, hogy Hamilton ezen a hétvégén, Mexikóvárosban ne szerezzen 14 ponttal többet nála, ebben az esetben ugyanis eldől a bajnoki titulus sorsa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: