DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A csapatok az FIA-t keresik a Ferrari motorja miatt

Két külön dologgal is az FIA-hoz fordultak a Formula-1-es csapatok, de nem kaptak választ - hivatalos óvás nincs, csak kérdezősködés, ez pedig egyelőre nem gátolja a Ferrarit.

Több Formula-1-es csapat is írt az FIA-nak a Ferrari motorjának szabályosságával kapcsolatban - úgy gondolják, hogy nincs minden rendben a maranellóiak erőforrásával, ezért vannak ekkora előnyben. Az Autosport nemzetközi szaklap úgy tudja, hogy a csapatok egyértelműsíteni akarják a helyzetet: vagy ők is csinálhatnak olyan koncepciót, mint a Ferrari, vagy ha nem, akkor az olaszokét is tiltsák be.

Egyes teóriák szerint a Ferrari az intercoolerrel és az olajátfolyással trükközik, rövid távon komolyabb erőtöbbletet tud elérni - az intercoolerben viszont csak ők használnak olajat (a szabály egyik kiskapuját kihasználva), az Autosport szerint pedig legalább egy rivális istálló úgy gondolja, hogy ez áll az időmérős fölény hátterében.

engine



Egy másik rivális az olaszok energiavisszanyerő rendszerére hívta fel a figyelmet, szerinte ott van némi turpisság, a hírek szerint viszont az FIA nem reagált ezekre a levelekre, megkeresésekre. Az Autosport kérdésére annyit válaszolt a szövetség, hogy hivatalos óvást senki nem nyújtott be, ők pedig folyamatosan figyelik, hogy mindenki szabályosan dolgozik-e.

Az ERS-t egyébként korábban vizsgálta már az FIA, akkor megfelelőnek találta, most viszont az elmaradt válaszadás miatt a riválisok egyre elégedetlenebbek, hiszen így nem tudták meg azt, hogy ők is így tervezzék-e a motorjaikat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: