DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas: Az én hibám, hogy kicsi az esélyem

A Japán Nagydíjat követően már csak Valtteri Bottas maradt állva Lewis Hamilton bajnoki kihívói közül, de a finn esélyei sem túl rózsásak. Tudja ezt ő maga is, míg Hamilton meg van róla győződve, hogy Mexikóban még nem fog ünnepelni.

A Mercedes már a szezon első felében, zsinórban nyolc győzelemmel gondoskodott róla, hogy rajta kívül idén se legyen más reális bajnokesélyes, és a kezdeti fej fej melletti pontállások után Hamilton is viszonylag hamar el tudott lógni Bottastól, és azóta senki nem jelent komoly veszélyt hatodik bajnoki címére. Suzukában Charles Leclerc, Sebastian Vettel és Max Verstappen egyszerre estek ki a matematikai esélyesek közül, és már csak csapattársa, Bottas érheti be a britet, de az ő esélye is már inkább csak elméletinek tűnik. A Japánban győztes finn 64 pontos lemaradásban van, amikor még maximum 104 elérhető. A következő, Mexikói Nagydíjat követően már csak 78 pontért lehet majd küzdeni, így Bottas akkor veszíti el minden sanszát, ha Hamilton legalább 14 ponttal többet szerez nála. Ez azt jelenti, hogy ha dobogós helyen ér célba Mexikóvárosban, akkor biztosan elodázza a bajnoki döntőt legalább Austinig.

bot



„Semmiről nem mondok le, amíg megvan az elméleti esélyt. Erre jó példát jelentett ez a verseny is, ahol a Ferrarik mögül rajtoltam egy olyan pályán, ahol nehéz az előzés, így nehéznek tűnt győzni a harmadik helyről, de mégis sikerült. Szóval még minden lehetséges, de persze reálisan látom az esélyeket, és tudom, nagyon szerencsésnek kell lennem ahhoz, hogy megnyerjem a hátralévő versenyeket” – mondta a finn, aki persze tisztában van azzal is, hogy ez sem feltétlenül lenne elég, hiszen már nem csak saját kezében van a sorsa. „De egyelőre nem is nagyon gondolkodok ezen. Nagyrészt az én hibám, hogy ilyen nagy ponthátrányt szedtem össze Lewisszal szemben, ezt a hiányosságom pedig igyekszem majd orvosolni a jövőben. Most viszont annyit tehetek, hogy versenyről versenyre haladok, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Hamilton mindenesetre nem látja maga előtt azt a forgatókönyvet, amely szerint a következő pályán, amely tavaly a Mercedes egyik leggyengébbjének számított, 14 további ponttal elhúzzon Bottastól, amihez neki is legalább a dobogó kellene. A magaslati levegő az elmúlt években a Red Bullnak kedvezett (bár még Renault-motorral), a hosszú célegyenesben pedig ismét a Ferrarik lehetnek utolérhetetlenek.

„Én sose voltam az a fajta, aki siettetni akarja az ilyesmit. Valtteri jól vezetett az egész szezonban, és minden valószínűség szerint nagyon stabilan fog teljesíteni a következő versenyeken is, tehát a csatánk folytatódik tovább. Nem számítok arra, hogy Mexikóban fog megtörténni. Úgy gondolom, hogy még jó pár versenyen át tart majd a harcunk” – mondta Hamilton, aki noha tavaly 4., 2017-ben pedig csak 9. lett a Mexikói Nagydíjon, mégis mindkétszer úgy hozta a matek, hogy ott ünnepelhette újabb egyéni címét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: