DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exkluzív: Steiner búcsúztatta a Haas F1-es magyarját

Komoly magyar vonatkozása is volt a hétvégi Japán Nagydíjnak, ezen a futamon búcsúzott ugyanis a Haas F1 Teamtől az istálló magyar elektronikai technikusa, Jánvári Zsolt, aki rövidesen a Williamsnél folytatja pályafutását. A megmondóember-szakvezető, Günther Steiner ráadásul különleges módját választotta az elköszönésnek.

A kisvárdai származású kiváló szakember 2018 eleje óta erősítette a Haas alakulatát, azonban nyáron a körülmények és egy jó ajánlat miatt úgy döntött, hogy visszatér első F1-es munkaadójához, a jelenleg történelmi mélypontot produkáló Williamshez. A búcsú Suzukában jött el, ahol a csapat által szombat estére tervezett bulit a Hagibis tájfun miatt lefújták, a vasárnapi időmérő- és versenynapon azonban elbúcsúztatták honfitársunkat az amerikai-brit istállónál. Nem is akárhogyan…

jánvári-haas-2



A főkolompos természetesen a szókimondásának köszönhetően óriási népszerűségnek örvendő csapatfőnök, Günther Steiner volt, aki 10 perccel a rajtrácsra vonulás előtt ragadta magához a szót, mégpedig a csapatrádiónak azon a hullámhosszán, amelyet minden munkatárs hall. „Mielőtt kiengedtük az autókat a rajtrácsra, Günther Steiner, a csapatfőnökünk figyelmet kért mindenkitől a csapatrádión beszélni kezdett. Azt mondta, hogy szeretne elköszönni tőlem az egész csapat nevében, sajnálja, hogy távozom, hiányozni fogok és megtiszteltetésnek érzi, hogy együtt dolgoztunk. Hozzátette azt is, hogy reményei szerint a jövőben dolgozhatunk még együtt. Mindenki tapsolt, az összes munkatársunk. Hihetetlenül jól esett, amit mondott. Nem titkolom, hogy meghatódtam, félrevonultam az egyik sarokba és meg is könnyeztem egy picit a beszédét” – mondta Jánvári Zsolt a formula.hu-nak Suzukában, ahonnan a Casio Edifice jóvoltából tudósítjuk a hétvége eseményeit.

jánvári-haas-1

Steiner lapunknak is megerősítette: sajnálja, hogy nem tudta megtartani a magyar szakembert, akivel még az utóbbi hetekben is folytatott egyeztetéseket. A formula.hu érdeklődésére Jánvári Zsolt felettese, a Haas F1 Team főmérnöke, Ayao Komatsu is sajnálkozását fejezte ki honfitársunk távozása kapcsán, ugyanakkor némi magyarázattal is szolgált, hogy miért alakult így: „Zsolt tényleg remek szakember, de sajnos a mi csapatunk nem tudta megadni neki azt, amit érdemelt volna. Akármennyire szerettük volna, nem sikerült olyan pozíciót találni, amely megfelelt volna a képességeinek és kielégítette volna a tudásvágyát. Egyébként már most is hatalmas tudással rendelkező srác, és teljesen biztos vagyok benne, hogy nagy jövő vár rá az F1-ben. Abban bízom, hogy egy napon dolgozhatunk még együtt” – fogalmazott a paddockban szintén népszerű és komoly elismertségnek örvendő japán főmérnök.

Mint arról a Magyar Nagydíj utáni napokban beszámoltunk: Jánvári Zsolt a jövőre komoly előrelépést tervez Williams istállónál rendszertechnikusként kap majd feladatokat, amely az F1-es alakulatok berendezkedését tekintve jóval magasabb pozíció annál, mint amilyen poszton a Haasnál tevékenykedett. A formula.hu Williams-forrásokból úgy értesült, hogy honfitársunk visszaszerzése is része annak a folyamatnak, amellyel erősíteni akarják az alakulatot a 2020-as idényre.

Noha konkrétumok még nincsenek, Zsolt előreláthatólag az Abu Dhabi Nagydíjat követő évadzáró tesztelésre utazhat először régi-új munkaadójával, ám úgy tudjuk: szerencsésebb esetben van esély arra is, hogy már a szezonzáró futamon is dolgozhat a grove-i alakulat utazó keretében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: