DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Váratlan: Szabadedzés dönt a rajtsorrendről?

Amennyiben nem tudják megrendezni a módosított időpontban az F1-es időmérőt Suzukában, akkor a második szabadedzés végeredménye alapján állhat fel a rajtrács vasárnap.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Formula-1-es időmérőt szombatról vasárnap délelőttre halasztották Suzukában a tájfun miatt, ám a történet itt még nem ért véget: a japán stewardok azt kommunikálták, hogy amennyiben az időjárási körülmények miatt az új időponban sem tudják megrendezni a kvalifikációt, úgy a második szabadedzés döntheti el a futam rajtsorrendjét.

Ez azért elég szokatlan megoldás, de a szabályzatban nem fogalmazták meg ezt konkrétan, a fenti döntéshez joguk volt a stewardoknak, ez viszont abszolút átírhatja a szabadedzés forgatókönyvét, hiszen igenis nagyon komolyan kell venni, fel kell tekerni a motort és határozott időmérős köröket kell teljesíteni a hétvége korai szakaszában.

161



Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke viszont azt mondta, hogy ennek ellenére az lesz a legfontosabb, hogy a vasárnapi futamra jó beállításokat találjanak, akár ez dönt a rajtsorrendről, akár nem, ők nem fognak mindenáron az egykörös tempóra gyúrni - ahogy fogalmazott, arra azért nagy esély van, hogy vasárnap délelőtt meg tudják rendezni a kvalifikációt.

Cyril Abiteboul, a Renault vezére pedig azt közölte, hogy mindezek ellenére ők a szabadedzésen maradnak a gyengébb pénteki motorjuknál, nem teszik be az "éleset" azért, hogy minél jobb időt fussanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: