DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Homokzsákokkal a tájfun ellen - Formula-napló, Suzuka, péntek

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni a Japán Nagydíjról, ahol a Casio Edifice révén vagyunk jelen. Nagy vonalakban ilyen volt a pénteki nap Suzukában.

8:00 A szokásosnál korábban indulás a pályára, tömegnyomor a pályaudvaron, a vonaton, majd a Shiroko állomásról a pályára tartó shuttle buszon is. A hangulat olyan, mint egy osztálykiránduláson: közöttünk 1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve, a német RTL és a lengyel Eleven Sports tévétársaságok munkatársai, számos újságíró kolléga. Mindenki élvezi, hogy szokatlan a helyzet és egyedi a hangulat.

EGjjFkWUYAAtqZ7



9:00 Megérkezik az első pletyka arról, hogy a tervezettnél hamarabb, már a reggeli meetingen olyan döntés születik, hogy az időmérőt vasárnap délelőttre teszik át, szombatra pedig lezárják a pályát a tájfun miatt. Izgatottság a köbön, míg végül 9:45-kor megérkezik a FOM hivatalos közleménye a megerősítéssel.

10:00 Indul az első szabadedzés, pályán a Toro Rossóval Naoki Yamamoto, a Honda japán ásza és Suzuka-specialistája, aki jutalomjátékként kapta ezt a lehetőséget azért, hogy tavaly egyszerre nyerte a Super GT-t és a Super Formulát. Mindegy, mit művelnek a nagyok, a helyi hős a nap sztárja: oda-vissza csatáznak Danyiil Kvjattal azért, hogy kié lesz a jobb eredmény, az orosz nyer, de így is az egész paddock a japánra összpontosít. Egy moccanást sem tud tenni, minden lépését fotósok, operatőrök és újságírók követik. A 31 éves, F1-es bemutatkozáshoz kissé túlkoros versenyző rendkívül jó benyomást tesz mindenkire.

12:30 Ebéd a Mercedesnél, majd negyedórás lazítás: mikor érkezik, milyen erős lesz, milyen intézkedések történnek pontosan? A Hagibis tájfun áll a középpontban, mindenki erről beszél, ezek a legfontosabb kérdések.

15:30 Lemegy a második szabadedzés is, Mercedes elsőséggel, lebonyolódnak a sajtóbeszélgetések a pilótákkal, ám közben a csapatok már javában pakolnak, igyekeznek biztonságba helyezni értékeiket. Hogy milyen intézkedések történnek? Megtudtuk a legfontosabb lépéseket:

- bokszutcai irányítópultok leszerelése és vízhatlan csomagolása
- garázsok díszítőelemeinek leszerelése
- garázsajtók lezárása kívülről-belülről, a szervezőktől kapott homokzsákokkal történő megerősítés az esetleges özönvíz miatt
- garázsban használt felszerelések elcsomagolása, az autók kiemelése, szintén a jósolt özönvíz miatt
- bútorok elcsomagolása, elektromos rendszerek leszerelése
- előkészületek az esetleges áramkimaradásokra
- hospitality-épületek megerősítése pányvával, a szervezők révén

EGlUCAxXkAY0IVJ

16:45 Felszáll a helikopter, amelynek fedélzetén Lewis Hamilton egyenesen Tokióba utazik, hogy ott töltse a szabadnapot.

17:50 Interjú Masashi Yamamoto sportigazgatóval a Honda helyzetéről, a jövőbeli kilátásokról, Verstappen szerepéről a japán gyártó életében. Részletek hamarosan!

20:00 Lassan kiürül a sajtóterem, az utolsók között távozunk. Amikor kilépünk az épületből, már szemerkél az eső, amely – mint a helyiektől megtudjuk – talán már a tájfun előjele.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: