DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hivatalos: Elhalasztották az F1-es időmérőt

Bejelentették azt, amire már lehetett számítani: szombat helyett vasárnap reggel, néhány órával a futam előtt rendezik majd meg az idei Japán Nagydíj időmérőjét.

Egész héten központi téma volt a Hagibis tájfun Suzukába való megérkezése és tegnap már az volt az általános álláspont, hogy valószínűleg elhalasztják a szombati Formula-1-es időmérőt, mert aznap lesz a legrosszabb a helyzet a pályán - betétfutamokat már korábban is töröltek, de természetesen az F1-es közvetítést mozdítják meg a legkevésbé szívesen.

quali



Aztán a pénteki első szabadedzés előtt az FIA és az F1 hivatalos közleményben tudatta, hogy a döntés megszületett, az előrejelzések alapján szombaton gyakorlatilag zárva lesz a pálya - minden eseményt töröltek arról a napról és biztonsági okokból sem versenyzők, sem nézők, sem újságírók nem is lehetnek a helyszínen a tájfun várt hatása miatt.

Mint ismeretes, helyszíni forrásaink csütörtökön azt jelezték, hogy a tájfunhelyzet kezelésére létrejött válságstáb, amelyben az FIA, a FOM, a pálya és a futam promótere képviselteti magát, péntek este 18 órára tervezte azt az egyeztetést, amelyen döntést kívántak hozni a hétvége menetrendjének módosításával kapcsolatos. A döntéshozatalt azért hozták előre, mert a helyi hatóságok és szervek is léptek: „A vasúttársaságok például már ma reggel jelezték, hogy szombaton nem közlekednek majd a vonatok, így nem volt értelme várni. Nyilvánvalóan szem előtt tartottuk a tájékoztatás hatékonyságát is, hiszen így senki nem indul majd el feleslegesen a pályára” – tudtuk meg informátorunktól Suzukában, ahol a formula.hu a Casio Edifice jóvoltából van jelen.

A helyszínen már csütörtök estétől dolgoznak a mobil létesítmények megerősítésén: a csapatok sátras megoldású hospitality-egységét spaniferekkel és rögzítőszemekkel masszív, mozgatható betontömbökhöz erősítik, ugyanakkor több mobil létesítményt elbontanak, hogy vasárnap reggelre újra felállítsák azokat. A hivatalos ajándéktárgy-kereskedéseknél például egyedi megoldást alkalmaznak: a portékákat kamionokba pakolják, amelyekkel azután körbeveszik a megerősített mobilépítményeket.

Mindez azt jelenti, hogy az F1 harmadik szabadedzését kompletten törölték, míg az időmérőt áttették vasárnap délelőttre: helyi idő szerint tíz órakor veszi majd kezdetét a megszokott formájában, míg a futam délután 14:10-kor rajtol majd. A hivatalos közlemény szerint csak a Porsche Carrera Cup futamát rendezik meg aznap, más betétfutamot nem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: