Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 24. hétfő
F1

Hamilton rájött, mitől lesznek jobbak az edzések

A Japán Nagydíj törölt szombati programjának hatása már pénteken ráébresztette Lewis Hamiltont arra, mit kellene tennie a Formula-1-nek ahhoz, hogy a szabadedzéseket a csapatok hasznosabban töltsék, a nézők pedig jobban élvezzék.

Pénteken még a tervezett menetrend szerint, száraz pályán zajlott le a két suzukai szabadedzés, amelyek közül a második a megszokottakkal ellentétben akár téttel is bírhat, hiszen ha a tájfun nyomán javulni nem akaró körülmények miatt a vasárnap délelőtti (közép-európai idő szerint hajlani 3 órás) időmérő elmaradna, az ottani sorrend alapján állna fel a rajtrács. A Mercedes pilótái ennek fényében hozták is a kötelezőt, hiszen mindkét edzést az első két helyen zárták Valtteri Bottas vezetésével. Lewis Hamiltont azonban az esélylatolgatás helyett más valami foglalkoztatta: mivel a törölt harmadik szabadedzésre szánt két gumiszettet a csapatok most már pénteken felhasználhatták, a brit számára világossá vált, hogy ilyen gumibőségben jóval minőségibb az élete mindenkinek.

hamilton_6„Igazából sokkal jobb volt így a péntek, mert alapvetően két gumiszettet kapunk egy szabadedzésre, ám most, mivel a szombati programot törölték, megkaptuk a másnapra szánt gumikat is. Érdekes volt ezt is megtapasztalni. Talán jobb is lenne, ha több gumit kaphatnánk a versenyhétvégéken, így több menetet futhatnánk. Ha egyaránt három gumiszettünk lenne az első, a második és a harmadik edzésre is, az nekünk is jobb lenne, meg a nézőknek is, hiszen az edzés elejétől a végéig láthatnának minket körözni. Most ugyanis 20 percet kell várniuk arra, hogy kihajtsunk” – adott Hamilton szabálymódosítási tippet az FIA-nak és a Pirellinek, amit azért valószínűleg nem fognak kitörő örömmel fogadni.

A két Mercedes közül viszont egyelőre Bottas a gyorsabb, aki a második edzésen egy az utolsó kanyarban történt látványos megcsúszástól eltekintve tökéletes napot zárt. A finn a Mercedesre felkerült újításokat dicsérte.

„A kezdetektől fogva jónak érződött minden, összességében nagyon elégedett vagyok az autóval. Tényleg érzem az autón végzett fejlesztések hatását, ami mindig kellemes. Most még tovább tudjuk feszegetni a határait, mint korábban. Elsősorban magunkra kell koncentrálnunk, de a vasárnap mindenképp nehéz lesz az egymás után rendezett időmérővel és versennyel” – vetítette előre a bajnokság második helyén álló Bottas.

A Mercedes a hétvégén bezsebelheti zsinórban hatodik konstruktőri címét, amennyiben a futamon legalább 14 ponttal többet szerez, mint a Ferrari.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?