DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Időjárás: Vasárnapra halaszthatják az időmérőt

Ahogy arról már napok óta hallani lehet, a Japán Nagydíjat a Hagibis tájfun zavarhatja meg, illetve valószínű, hogy meg is fogja. Esős hétvége vár ránk, az FIA pedig közleményt adott ki.

Már napok óta arról lehet olvasni, hogy a Japán Nagydíj hétvégéjének lefolyását egy tájfun zavarhatja meg, ahogyan az történt 2014-ben, Jules Bianchi halálos kimenetelű balesetének napján. Az előzetes hírek még arról szóltak, hogy a versenyre érhet Suzukába a Hagibis nevű tájfun, de most már egyre valószínűbb, hogy szombaton zavarja majd meg a dolgok menetét.

A két pénteki szabadedzést magyar idő szerint hajnali háromkor, illetve hét órakor tartják majd. Aznap Japánban leginkább csak a reggeli órákban várható eső, így valószínűleg nem fogja megzavarni az időjárás a csapatokat a pénteki napon.



Nem úgy szombaton, hiszen ekkorra várják a Hagibis érkezését, egész napos durva esőzéssel, viharokkal. Könnyen lehet, hogy az FIA a teljes szombati programot törli, beleértve az F1-es kvalifikációt is, amelyet így vasárnap délelőtt, a verseny napján tarthatnak meg. Az FIA hivatalos közleményt adott ki az időjárási helyzettel kapcsolatban.

„Az FIA, a Formula-1, a suzukai pálya és a Japán Autósport Szövetség szorosan együttműködve elemzi a Hagibis tájfun mozgását, s annak lehetséges hatását a versenyhétvégére nézve. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az elsődleges tervekhez képest a legminimálisabb változások történjenek az időbeosztást illetően, ugyanakkor természetesen a legfontosabb a rajongók, a résztvevők és a pálya körül dolgozók biztonsága. Tovább folytatjuk az elemzést, a hétvége további menetéről pedig időben tájékoztatunk majd mindenkit” – áll az FIA közleményében.

A vasárnapi versenyen aztán 25 fokos hőmérséklet és napsütés várja majd a futamra kilátogatókat és a versenyzőket, így előreláthatólag a verseny megrendezésre kerül, mindössze az a kérdés, mikor tartják a az eredetileg szombatra kiírt időmérő edzést.

FRISSÍTÉS: Egy Ferrarinál dolgozó szóvivő azt mondta a a GP247 oldalának, hogy a két pénteki szabadedzés után kapnak majd tájékoztatást az FIA részéről az esetleges programmódosítással kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint nagyjából 10:00 körül leszünk okosabbak a menetrendet illetően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: