DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hogyan és mikor lehet világbajnok Hamilton?

A brit F1-es pilóta ezen a hétvégén még biztosan nem ünnepelhet, Mexikóban viszont igen, csapata pedig akár már most, a Japán Nagydíj végén megvédheti világbajnoki címét.

Megint közeledik a Formula-1-es szezon azon időszaka, amikor már számolgatni kell, hogy mikor is kell világbajnokot hirdetni - hogy ki lesz az, az sem az egyéni, sem a konstruktőri pontversenyt illetően nem lehet kérdés, az egyetlen bizonytalansági tényezőt a pontos időpont adja. Nos, Lewis Hamilton a hétvégi Japán Nagydíjon semmiképp lehet még bajnok, a Mercedes viszont már most is révbe érhet.

A brit pilóta 73 ponttal vezet Valtteri Bottas előtt, a suzukai futam után még maximálisan 104 pontot lehet begyűjteni, úgyhogy neki még biztosan várnia kell - igaz, Bottason kívül mindenki mást végleg kizárhat a meccsből. Ahhoz, hogy csapattársán kívül más is matematikai eséllyel bírjon még a folytatásban, ahhoz Charles Leclerc-nek négy, Max Verstappennek hét, Sebastian Vettelnek pedig huszonöt pontot kellene hoznia Hamiltonon, minden más esetben hivatalosan is kétszereplőssé válik a "harc."

lue44



Azonban mivel Hamilton mindenki másnál jóval több futamot nyert, így minden holtversenyt megnyerne a szezon végi elszámolásnál, ami azt jelenti, hogy az október 27-ei Mexikói Nagydíj után elég neki a 78 pontos előny, ez fedi le azt, hogy az azt követő három futamon ő már egyetlen pontot sem szerez, Bottas pedig mindhármat megnyeri és mindháromszor behúzza a leggyorsabb körért járó pluszpontot is. Ez azt jelenti, hogy a következő két futamon, Japánban és Mexikóban összesen öt egységet kell hozzátennie az előnyéhez Hamiltonnak ahhoz, hogy már Mexikóban hivatalosan is világbajnok legyen.

A csapat azonban már most is ünnepelhet, ha számukra szerencsésen alakulnak a dolgok. A Mercedes jelenleg 162 ponttal vezet a Ferrari előtt, még 220 szerezhető meg, amelyből Suzuka után már csak 176 marad - ez azt jelenti, hogy ha Japánban Toto Wolff csapata 14 egységgel többet gyűjt a maranellói riválisnál, akkor már most, ezen a hétvégén hivatalosan is megvédi a címét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: