DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Kubica fél év késéssel kapott egyedi kormányt

Kézsérülése miatt a lengyel F1-es pilóta számára kiemelten fontos az egyénre szabott kormány, ám a Williams ezt a szezon kezdete helyett csak ősz elejére tudta elkészíteni neki.

Köztudott, hogy ralibalesete miatt Robert Kubica a jobb karját csak korlátozottan tudja használni, emiatt különösen fontos számára, hogy versenyautójában a lehető legkényelmesebb helyen legyenek a különböző gombok. A Williamsnek a szezon nagy részében azonban ettől sokkal nagyobb problémái is voltak, ami azt jelentette, hogy a lengyel kívánsága várólistára került, amikor módosítást kért saját kormányán. Az új típus végül a szeptemberi Olasz Nagydíjra érkezett meg, Kubica ekkor értékelte a helyzetet.

 EECzkcUXYAMB_a0



„Segít” – véleményezte a kézhez kapott fejlesztést. „Az ilyet év elején kellene megkapnunk, nekem kicsit később érkezett. A különbség az, hogy két gomb, valamint egy kar átkerült baloldalra.”

A helyzetet a csapat vezető versenymérnöke magyarázta meg. „Amikor ennyire lassú az autó, akkor nehéz olyan fejlesztésekre energiát szánni, ami csak az egyik pilótát segíti. Ezzel kellett szembesülnünk: új kormányt vagy új első szárnyat készítünk? Ez nem könnyű. Sajnos ezt vállalnunk kellett, és Robertet nyilván ez nem segítette” – vázolta Dave Robson,, majd hozzátette, Kubica kérése elsősorban kényelmi okokra vezethető vissza, a tempóját elhanyagolhatóan befolyásolja az új típus. „Kissé könnyebbé teszi számára a különböző funkciók elérését. A köridő javulása csak hab a tortán” – idézte őt az Autosport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: