DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Drasztikus, de elegáns autók 2021-től

Az F1 szabályalkotói szerint az eddig sem visszafogottra tervezett autók még agresszívabb kinézetet kaptak, ahogy egyre konkrétabbá válnak a 2021-re szánt aerodinamikai előírások.

Múlt hónapban első alkalommal állították szélcsatornába a Formula-1 2021-es szezonjára modellezett versenyautó 50%-os mását, amellyel a szabályalkotók a drasztikusan átalakított aerodinamikai előírások végeredményét tesztelték. Az ott kapott számokon felbátorodva tovább dolgoztak a versenyzésre alkalmasabb autók megformálásán.

 jps-2021-livery

Van, aki retro festést húzott a nyilvánosságra hozott modellautóra


A Formula1.com ma közölte, hogy a korábbi videón látott első és hátsó szárny dizájnja „megváltozott”, egyben „elegánsabb” lett. A csapatok hétfőn megkapták az ezekről készült fotókat, nyilvánosságra viszont még nem hozták azokat.

Az FIA két szakembere, Pat Symonds és Nicolas Tombazis felelt az elemek átdolgozásáért, amelyek ahelyett, hogy egyenesek lennének, „futurisztikus ívet” rajzolnak ki. A két méter széles vezetőszárny véglapjai „drámaian, egy utasszállító repülőgép szárnyának végéhez hasonlóan” felfelé csúcsosodnak ki. Ezt az elemet a csapatok szabadon fejleszthetik majd. A hátsó szárny szélesebb lett. További módosítások közé tartozik a megnövelt hasmagasság, az átrajzolt a padlólemez, a „körülbelül 25 milliméterrel” alacsonyabbra húzott orrkúp, valamint a tágasabbra szabott pilótafülke. 

A szakemberek által Limának keresztelt modellre októberig további tesztek várnak, ekkorra véglegesítik a 2021-re szánt aerodinamikai szabályokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: