DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton a második szabadedzésre felvette a kesztyűt

A Szingapúri Nagydíj második szabadedzésén megvillant a Mercedes ereje, Lewis Hamilton lett a leggyorsabb. Közvetlenül mögötte a Red Bull-os Max Verstappen zárt, kettejük csatája kezd kirajzolódni.

A Formula-1 mezőnye helyi idő szerint péntek este a hétvége során először hajtott olyan körülmények között pályára, amelyek várhatóan a futamon is jelen lesznek. Még sötétedés után is harminc fok körül mozgott a levegő hőmérséklete, ami a 80% körüli páratartalom mellett még egy élsportolónak is megterhelőnek számít. 

ham-szingapur-fp21



Bár az utcai pályán a tapadás a használattal egyre nőtt, az aszfalt még mindig meglehetősen csúszósnak számított, így a pilóták rendszeres "gépészkedésre" kényszerülnek, sőt időnként a falat is megérintik az ívkülső kerekekkel. Az első edzésen balesetet szenvedő Valtteri Bottas autója az FP2-re ismét menetképes lett, ahogy Charles Leclerc-é is, aki műszaki hiba miatt állt meg korábban.

Ahogy az várható volt, törés nélkül nem ment le az edzés. 25 perc elteltével Alexander Albon koccolta le az egyik falat, szerencséjére csak a vezető szárnya bánta a hibát, így mindössze egy rövid sárga zászlós időszakra volt szükség.

albon-szfp1

A pálya tisztulásával a köridők szépen javultak, az FP1-et a Red Bull még 1:40,259-cel nyerte, estére ez 1:38,773-ra javult. Az eddig látottak alapján egy Lewis Hamilton-Max Verstappen csata látszik kirajzolódni, a brit és a holland többször váltotta egymást az élen.  Mindhárom élcsapatból egy-egy pilóta emelkedett ki, bár a harmadik helyen záró Sebastian Vettel legjobb köre már 0,8 másodpercre volt a legjobbtól.

A gyakorlás második felére, a versenyszimulációkra a tabellán látható sorrend érdemben már nem változott, a pályán azonban kisebb incidensek még történtek. Egy alkalommal Sergio Perez préselte a falra Kevin Magnussent, a frissen szerződést aláírt Romain Grosjean fülére pedig kanyar közben beszéltek, aki ettől összezavarodva megpörgött. Az élmenőkön kívül a két McLaren, a renault-s Nico Hülkenberg és a Toro Rossós Pierre Gasly fért be. Folytatás holnap délben a harmadik szabadedzéssel.

Az FP2 élő szöveges közvetítése itt olvasható vissza.

A végeredmény:

szingapur-fp2-ered

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: