DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szennyezett levegő veszélyezteti Szingapúrt

Évek óta nem látott mértéket ölt a légszennyezettség ezen a héten Szingapúrban, a Formula-1-es nagydíj szervezői pedig ennek nyomán válságtervvel készülnek fel minden eshetőségre, hogy zavartalanul lebonyolódjon az esemény.

singapore



Ha valamikor lehet természetes értelemben is „piszkos levegőről” beszélni a Formula-1-ben, akkor az most van. A Szingapúri Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség mérései szerint három év óta először érte el az „egészségtelen” szintet a városállam levegőjének szennyezettsége. Ennek fő oka, hogy a tengerszoros túloldalán, Szumátra szigetén (is) komoly erdőtüzek tombolnak, amelyek füstjét a Maláj-félsziget felé tereli a szél. Az egyébként is párás, fülledt levegőjéről ismert Szingapúrra emiatt sűrű szmog telepedett le. A helyi szervezetek már figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő 24 óra során próbálják minimalizálni a kültéri tevékenységeiket.

A jelenség a Formula-1 mezőnyét is sújthatja, amelynek tagjai mostanság érkeznek Szingapúrba a hétvégi nagydíj miatt – a versenyre, amely időtartama és a magas hőmérséklet miatt fizikálisan egyébként is a legkimerítőbbnek számít a szezonban. A PA hírügynökség kérdésére azonban az F1 egy szóvivője azt mondta, hogy a helyzet nem fogja veszélyeztetni az események lefolyását. „A szingapúri szervezők már készültek válságtervvel a légminőség problémájára” – közölte. „Különféle intézkedéseket léptetnek életbe, például a pályára látogató nézők informálásával kapcsolatban, és arról is gondoskodnak, hogy csökkenjen a szmog mértéke a versenyhétvégére.”

A nagydíj szervezőcsapatának szóvivője eközben arról beszélt, hogy az ilyen jellegű szmoghelyzet napról napra, sőt akár óráról órára is változhat, így egyelőre nem is lehet előrejelezni, hogy a versenyhétvégére mennyire tisztul ki a levegő, illetve milyen hatása lehet a szennyeződésnek.

Az időjárás-előrejelzés egyelőre száraz, és szokásosan fülledt körülményeket mutat a hétvégére, 32 °C körüli nappali hőmérséklettel, ami sötétedés utánra - amikor a versenyt rendezik - is csak nagyjából öt fokot esik vissza.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: