DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Szakított a Haas és a Rich Energy – most már tényleg

Végéhez ért a Formula-1-es szezon legabszurdabb története, hiszen a Haas közös megegyezéssel felbontotta a szerződést névadó szponzorával. Sajtóértesülések szerint azonban az autók színe nem változik meg.

Ezúttal valóban elérkezett a záróra a brit energiaitalcég és az általa kiszemelt F1-es istálló kapcsolatában. A Rich Energy alighanem az autósport történetének legrejtélyesebb szponzoraként fog bevonulni a történelembe, hiszen a rivaldafényben játszódó belső hatalmi harcaik a nyár folyamán egészen szürreális dimenziókat öltöttek, mialatt a vezérigazgató, William Storey előbb elveszítette, majd visszaszerezte posztját a vállalaton belül, amely közben Lighting Voltra is megpróbálta magát átnevezni, és még logóvitába is keveredett egy bicikligyártóval.

A bomba az F1-es paddockban először akkor robbant, amikor a Brit Nagydíj előtt a Rich – F1-es közegben már addig is elfogadhatatlan stílusban posztoló – Twitter-fiókján megjelent egy üzenet, amely arról számolt be, hogy az eredménytelenség miatt megszakítják kapcsolatukat a Haasszal. Mint kiderült, az egész kirohanás egyetlen ember – a feltételezések szerint maga Storey – magánakciója volt, és a Rich Energy logói továbbra is a Haas autóin maradtak, mialatt Günther Steiner csapatfőnök elhatárolódott a cég belső vitáitól.

haas_2



Most, egy nappal az Olasz Nagydíjat követően azonban már egy jóval megbízhatóbb forrásból, magától a Haastól érkezett a megerősítése annak, hogy ettől a naptól fogva valóban berekesztették az együttműködést a felek.

„A Haas F1 Team és a Rich Energy barátilag megegyeztek abban, hogy azonnali hatállyal befejezik együttműködésüket a Formula-1-ben. Bár elismert márkáról van szó, amely a Haas névadó szponzoraként jelentős expozícióban is részesült, a vállalat átszervezési folyamatai miatt a Rich Energynek át kell alakítania a globális stratégiáját. Emiatt a Haas F1 Team és a Rich Energy arra a következtetésre jutott, hogy az együttműködés befejezése lesz a legjobb megoldás mindkét fél számára. A csapat szeretne köszönetet mondani és a legjobbakat kívánni a Rich Energy részvényeseinek” – áll a közleményben.

Az istálló nem tért ki arra, hogyan érinti a partnerség megszakítása Romain Grosjean és Kevin Magnussen autójának festését, amelyek teljes egészében a Rich Energy fekete-arany színeit vették fel idén. A Formulaspy újságírója mindenesetre úgy értesült, hogy a színek megmaradnak a szezon utolsó harmadára, csupán a márkára utaló logók és feliratok tűnnek el róla.

A Rich Energy tavaly nagy elánnal próbált jelentős szponzori szerepkörhöz jutni a Formula-1-ben, először a csődbe jutott Force India és a nehéz helyzetben lévő Williams felvásárlásával is megpróbálkoztak, és csak harmadik opcióként kötöttek ki a Haasnál. És a márka zűrzavaros ügyleteire némi rálátást szerezve azt sem zárhatjuk ki teljesen, hogy soha többé nem fognak újra megjelenni a királykategória közelében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: