DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Gasly: Eddig nem szerettem a halót, most már igen

Sokak szerint elvitathatatlan szerepe volt a formulaautózásban tavaly megjelent fejvédőnek abban, hogy Alexander Peroni könnyebb sérülésekkel megúszta a horrorisztikus monzai repülést a Formula-3-ban.

A szombati F3-as futam hozta el a már-már a fizika törvényeivel is szembemenő jelenetet: egy a Parabolicán kívül elhelyezett kerékvető dobta meg úgy az ausztrál versenyző autóját, hogy az hatalmas ívben repült ki a pályáról, és csak a gumifal mögötti háló állította meg. Nemcsak a pilóta, de a gumifal mögött álló két pályabíró is szerencsés volt, hogy épségben átvészelte a történteket.

ED4Pg4HXYAI7Eis

Peroni autójának sérülései a légi kitérő után


Mivel a versenyautó elsőként fejtetőn landolt, könnyen lehet, hogy a halo segítségére is nagy szüksége volt Peroninak. Az esetet a paddockból figyelő Toro Rosso-pilóta, Pierre Gasly számára mindenesetre ennyi kellett, hogy megváltoztassa a véleményét a fejvédő kerettel kapcsolatban, amitől sokan még mindig idegenkednek.

„Bevallom, sohasem voltam nagy kedvelője a halónak, de ezeket a felvételeket látva azt hiszem, nagyon jó, hogy rendelkezünk vele. Persze sohasem tudhatjuk meg, mi történt volna nélküle, de nem is akarom elképzelni” – mondta a francia versenyző azon a sajtóértekezleten, amelyen a formula.hu is jelen volt.

„Mindig rémes ilyen képeket látni, és örülök, hogy Peroni épnek tűnt az eset után. De ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell, mert nem történhetnek velünk ilyen balesetek. Más pályákon is találhatóak hasonló kerékvetők, de eddig valahogy még senkivel nem történt hasonló. Őrület, hogy egyetlen kerékvető ennyire fel tud repíteni egy autót, de remélhetőleg az illetékesek gondoskodni fognak róla, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen.” Monzában azonnal eltávolították a veszélyes ugratót a baleset után.

Peroni csigolyatöréséről már szombaton megérkeztek a hírek, majd pedig a család közleményéből tudhattuk meg többet az állapotáról – amelyben szintén említést tesznek a fejvédő jótékony hatásáról.

„Alex jelenleg kórházban tartózkodik. Nem szabad mozognia, amíg vasárnap további vizsgálatokat végeznek a hátán. A D6-os csigolyája többszörösen megrepedt, és az orvosi csapat fog dönteni arról, hogy szükség van-e műtétre. Emellett agyrázkódásból is igyekszik felépülni, hiszen a sisakja is komolyan károsodott. Alex életét a halo, a sisak és a robusztus, modern túlélőcella mentette meg. A Peroni család hálával tartozik mindenkinek, aki a biztonság folyamatos javításáért lobbizott” – áll a közleményben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: