DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Todt Hubert-ről: Folytatjuk a biztonság javítását

Súlyos figyelmeztetés - így értékelte Jean Todt, az FIA elnöke Anthoine Hubert tragikus halálát szombaton, Monzában, ahol a világszervezet első embere kijelentette: nem lehet eleget tenni a biztonság javítása érdekében, legyen szó akár a versenyzésről, akár a közúti közlekedésről.

„Borzalmas, ami történt, de nem tudunk mit tenni. A mostanihoz hasonló eseteknek éberen kell tartania bennünket” – mondta az FIA elnöke szombaton, az Olasz Nagydíj helyszínén, amikor az F2-es pilóta Anthoine Hubert tragikus kimenetelű belgiumi balesetéről kérdezték egy eseményen, ahol jelen volt a formula.hu is.

Todt hangsúlyozta: „A motorsportnak még mindig kevesebb áldozata van, mint például a profi kerékpárversenyzésnek. Elégedettnek ennek ellenére természetesen nem lehetünk, hiszen egyetlen halálos áldozat is túlságosan sok. Harcolni fogunk ez ellen, ahogyan eddig ezt tettük, de sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a motorsport veszélyes.”

f1-monza-saturday-9



Az autós világszervezet első embere a biztonsági törekvések élharcosa, úgy a motorsport, mint közúti közlekedés vonatkozásában. A francia szakember szerint folytatni kell a biztonság javítására vonatkozó törekvéseket akkor is, ha esetleg a szakma vagy a közvélemény nem feltétlenül lelkesedik bizonyos lépésekért: „Sajnos az emberek memóriája borzalmasan rövid. Csak gondoljunk vissza: alig néhány hónapja vezettük be a halót, amely miatt mindenki lázadozott, azt hangoztatva, hogy semmi szükség nincs rá. Ha most ugyanazokat az embereket megkérdezzük, kivétel nélkül mindannyian azt mondják, hogy több ilyen biztonsági intézkedésre van szükség.”

Todt egy döbbenetes adattal is szolgált: az FIA elnöke szerint 2019 eddigi részében a motorsport összesen 21 halálos áldozatot követelt a világ különböző versenyszériáiban, beleértve az áldozatul esett sportbírókat és nézőket is.

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet. Sokat beszélünk az együléses versenyzésről, az F1, F2 és F3-as sorozatokról, de oda kell figyelnünk minden szériára, hogy mi történik, mert például a gokartozás világában több ezer versenyzőnk van, és nem akarjuk, hogy bárki is súlyosan megsérüljön. Folytatnunk kell a biztonság javítását, ez a célunk” – fogalmazott a szakember.

Az Olasz Nagydíj helyszínén Todt és a már visszavonult focizseni, Didier Drogba együtt jelentették be, hogy az elefántcsontparti sztár csatlakozik az FIA közlekedésbiztonsági kampányához. Az egykoron remek támadó a világ minden részén, de különösképpen Afrikában igyekszik majd ráirányítani a figyelmet a közúti közlekedés biztonságának fontosságára: a többek között hazánkban is látható Road Safety plakátkampányban Fernando Alonso, Nico Rosberg, Yohan Blake és más sztárok között hamarosan feltűnik majd Drogba is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: