DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kubica a színfalak mögött keményen harcol a jövőjéért

Továbbra sincs hivatalos állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy mi lesz Robert Kubica sorsa a 2019-es idény után, ám a Formula.hu az Olasz Nagydíj helyszínén azt tapasztalta, hogy a lengyel pilóta és stábja komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy jövőre is a mezőny tagja maradhasson. Az már más kérdés, hogy erre mennyi az esélye…

Kubica sztorija, majd’ egy évtized utáni F1-es visszatérése igazi tündérmese, még annak fényében is, hogy a Williams idei teljesítménye összességében véve felér egy katasztrófával. A sportág történetének egyik legsikeresebb csapata idén történelmi mélyponton van, ami nem segíti a lengyelt, s bár csapattársa, az újonc Mercedes-patronált George Russell összességében véve meggyőzőbb teljesítményt nyújt, Kubica hockenheimi szerencsés pontszerzésére óriási tettként emlékezhetünk.

kubica-portre-20191_1



Nem titok: a nyögvenyelős évad közben a feleknek párszor tele lett a hócipője egymással, s bár akadtak pletykák a versenyző esetleges évközi menesztésével kapcsolatban, ezekből nem lett semmi. A következő kérdés az, hogy folytatódhat-e az együttműködés? A paddock-közvélemény egyöntetűen az, hogy erre minimális az esély, még akkor is, ha Kubica főszponzora, a lengyel Orlen olajtársaság a pusmorgások szerint komoly pénzzel, körülbelül 15 millió dollárral támogatja védencét, a pénzre pedig a Williamsnél is nagy szükség van.

A Kubica-gárda mindent megtesz annak érdekében, hogy a folytatás elérhetővé váljon, ennek jegyében érkezett a helyszínre a lengyel motorsport szövetség elnöke is, aki a Formula.hu-nak elárulta: azért jöttek, hogy támogassák a pilótát. „A helyzet nem könnyű” – mondta lapunknak Michal Sikora, aki szerint mindenkinek azt kívánná az érdeke, hogy Kubica maradjon: „Vegyük például a Magyar Nagydíjat, nektek is jót tett, hogy Robert itt van idén a mezőnyben. Nagyon sok lengyel látogatott el a Hungaroringre, a futamon pedig egész egyszerűen fantasztikus volt a hangulat. Jó lenne, ha ez jövőre is így lenne, ahhoz pedig elengedhetetlenül szükséges, hogy Robert versenyezzen” – fogalmazott az elnök.

Mivel Russell a Mercedes patronáltja, Toto Wolff, a csillagosok sportszakmai főnöke pedig már korábban jelezte, hogy jövőre is a grove-i csapatnál akarja tartani a britet, az egyik volánt elkeltnek lehet tekinteni. A másikban kellene ott tartani Kubicát, ami a pénzügyi támogatás ellenére sem ígérkezik könnyűnek: a pletykák szerint az F2-ben pallérozódó Nicholas Latifi az ülés fő várományosa, a csapatnál tesztpilótaként alkalmazott kanadai esetében pedig – vagyonos családról lévén szó – gyaníthatóan nem lesz nehéz többet ígérni, mint amennyit Kubicáék tudnak az asztalra tenni. Tűzközeli lengyel források szerint aggasztó, és távolodás jeleit erősíti az a tény is, hogy bár a Williams megígérte, mégsem küldött versenyautót az Orlen augusztus végén, Gdyniában tartott utcai parádéjára, amelyre így – jobb híján – bérelnie kellett egy Lotus-Renault-t a lengyel márkának.

kubica-portre-20192

Mi jöhet szóba alternatívaként Kubica számára? Egyes források szerint a Haas, ahol Romain Grosjean helyével kapcsolatban egyre több a kérdőjel. A volánnal hírbe hozták már a Renault-tól távozni kényszerülő Nico Hülkenberget is, de ezzel a vonallal kapcsolatban állítólag sokat jelenthet az Orlen támogatása: Gene Haas, a gárda tulajdonosa épp a napokban fakadt ki azzal kapcsolatban, hogy a különítmény működtetése pénzügyi tekintetben egyre nehezebb, így a lengyel cég muníciója talán, talán olajozhatna valamicskét a gépezeten. Garancia persze erre sincs, legfeljebb a remény, Sikora pedig ezzel kapcsolatban azt súgta a Formula.hu-nak: érdemes óvatosan kezelni a különféle spekulációkat.

Ami biztos: az idei borzalmas szereplés után a Williams 2020-ban mindenképpen előre szeretne lépni. „Megvan az út, amit járni szeretnénk és ami előre vezet. Sokat dolgozunk annak érdekében, hogy javítsunk az idei autón, hiszen ez hozzájárul majd ahhoz is, hogy a következő szezonra, 2020-ra készülő FW43-as jobb legyen” – jelentette ki pénteken, Monzában a csapatfőnök-helyettes, Claire Williams, aki a szóbeszéd szerint a McLarennél is érdekelt Latifi-család közbenjárásra az eddigieknél nagyobb mértékben számíthat a Mercedesre. Ha minden igaz, Latifi-apuka egy ideje erőseb lobbizik a csillagosoknál, hogy segítsenek többet a grove-i csapatnak, mert nem szeretné jövőre sereghajtó autóba ültetni a fiát, aki jelenleg a 2. helyen áll az F2-es bajnokságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: