Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 26. szerda
F1

Egymásra talált Leclerc és a tüzes Ferrari-tábor

Hiába vannak erős Ferrari-kötődésű világbajnokok az F1 mezőnyében, a tifosi szívét jelenleg a vörösök kötelékében első évét töltő Charles Leclerc uralja. A monacói pilóta jól indította az Olasz Nagydíj hétvégéjét, ez pedig az esős időjárás ellenére is feltüzelte az egyébként is heves talján drukkereket.

Csapattársa, Sebastian Vettel négyszeres vb-első, az Alfa Romeo kötelékében versenyző Kimi Räikkönen a Ferrarinál nyerte pályafutása egyetlen vb-címét, s pénteken befutott a helyszínre a kétszeres világbajnok, ex-ferraris Fernando Alonso is, a tifosi pénteken, Monzában mégsem őrjöngött senkiért annyira, mint Charles Leclerc-ért. A múlt hétvégén, Belgiumban saját maga első győzelmét, csapata idei első diadalát arató ifjonc bármerre jár az Autodromo Nazionalén, szó szerint felrobban a publikum, ami a pálya különböző pontjairól érkező jelentések szerint fokozott éberségre ösztökéli még a sokat látott biztonsági személyzetet is.

leclerc-monza-portre1A helyzet vélhetően fokozódni fog, Leclerc ugyanis nagyszerűen kezdte a Ferrari hazai hétvégéjét. A monacói reménység a délelőtti esős edzésen, valamint délután, jobbára változó körülmények között bonyolított gyakorláson is a legjobbnak bizonyult. Mint a nap végén elárulta: egyszerűen lenyűgözte az a lelkesedés, amit tapasztalt a tribünöket szokatlan módon már pénteken is teljesen megtöltő tifosi részéről.

„Azt hiszem, az egész karrierem során most először érzem azt, hogy milyen az, amikor vezetés közben is érzékelhető, hogy tömegek szorítanak értem. Monacóban is éreztem már, hogy örülnek nekem, számítottam is rá, de itt látni és érezni lehet az autóban ülve, hogy felállnak, integetnek, hangosan szurkolnak. Ez egész egyszerűen elképesztő, és nagyon hálás vagyok érte” – mondta Leclerc.

Noha az új tifosi-favorit pénteki eredménye nagy vonalakban alátámasztotta azt az előzetes jóslatot, hogy Spa-Francorchamps után Monza is kedvez majd a Ferrari erősségének, az egyenesbeli tempónak, a pilóta óvatosságra intett. Mivel a Mercedes bajnoki listavezetője, Lewis Hamilton csupán hajszálnyival, 0,068 másodperccel szorult a 2. helyre a délutáni gyakorláson, Leclerc meglátása szerint a csillagos alakulat hátránya mégsem lesz akkora, mint sokan jósolják.

 leclerc-monza-portre2

„Nagyszerű, hogy sikerült az élen végezni, de úgy gondolom, hogy még nem láthatjuk a valós képet. Arra számítok, hogy a Mercedes holnap, az időmérő edzésen és vasárnap a futamon is nagyon erős lesz. Gyorsak, ez biztos, valamivel gyorsabbak, mint Belgiumban, ezért még nagyon sok munka vár ránk” – próbálta lehűteni a kedélyeket a nap leggyorsabbja.

Monzában különösen nagy jelentősége van a szélárnyék-taktikának az időmérőn, márpedig a kiszivárgott hírek szerint erre hétvégére úgy jön ki a lépés, hogy Sebastian Vettelnek kellene szélárnyékot adnia a Q3-ban, hacsak a kedvezményezett – jelen esetben Leclerc – másképp nem dönt. A múltban gyakran előfordult, hogy az ilyen helyzetekből vita támadt különféle csapatoknál, így joggal merül fel a kérdés: mi várható a Ferrarinál?

Leclerc diplomatikus választ adott a pénteki nap végén: „Nem tudom, őszintén szólva” – mondta a kvalifikációs szélárnyék-taktikával kapcsolatban. „Ezt még át kell beszélnünk a csapattal, de úgy gondolom, hogy senkit nem fogunk feláldozni a másik érdekében. Az a célunk, hogy csapatként a lehető legjobb munkát végezzük.”

Az Olasz Nagydíj előtt Leclerc 157 ponttal az egyéni tabella 5. helyén állomásozik, a monacói hátránya 12 pont az előtte tanyázó Vettelhez képest. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?