DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Kijelzőket aggatnának az F1-es autókra

Sajtóértesülések alapján azt tervezik az F1-ben, hogy 2021-től kijelzőket helyeznek el az autók különböző pontjaira. A karosszéria mellett a kerékfelnik is digitálissá válnának.

A RaceFans számolt be a hírről, amely szerint létezik olyan Formula-1-es szabálytervezet, amely digitális kijelzőkkel látná el a versenyautókat, így szolgálna plusz információkkal a nézőknek. Kettő a karosszéria két oldalára, vélhetően a motorborításra, további négy pedig a kerekekre kerülne. Így az autók valós időben mutathatnák a helyezésüket, a bokszkiállások számát és hasonlókat.

indy-2015-ledlights

2015-ös autó az IndyCarból, a tankolónyílás feletti rajtszámkijelzővel, valamint LED-es kerekekkel


2014-ben a Force India már tesztelt egy ehhez hasonló eszközt, egy bizonyos "infószárnyat", amely pontosan a fenti célokat szolgálta volna, de ez sosem került bevezetésre. 

Az IndyCar 2015-ben fontolgatta a LED-es kerekek alkalmazását, de ezeket versenyen sosem használták, ahogy a kijelzőpaneleket is elhagyták egy idő után, mivel problémák forrásává váltak. Manapság verseny közben a WEC-ben láthatunk egyszerű kijelzőket, ezek a rajtszámot mutatják, valamint arról tájékoztatnak, melyik pilóta vezeti az autót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: