DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Stewart: Nem kizárt, hogy újabb katasztrófa történik

Olyan sok balesetet láttunk az elmúlt években, hogy a tragédia csak idő kérdése volt, vélekedik Jackie Stewart. Hubert halálesete ébresztő a versenyzőknek: nem szabad ennyi kockázatot vállalniuk. A háromszoros világbajnok szerint ennek ellenére is lehetséges, hogy hamarosan újabb borzalmas eset történik.

A Formula-1 egyik leghalálosabb korszakát, az 1960/70-es éveket túlélő Jackie Stewart közismerten a biztonság élharcosa. A Formula-2-es versenyző, Anthoine Hubert egész motorsportot megrázó halálához vélekedése szerint az vezetett, hogy a pilóták – biztonságuk hamis érzetében – egy ideje túl sokat kezdtek kockáztatni.

„Nézetem szerint túlontúl sok baleset történt az elmúlt 24-36 hónapban. Ennek az oka, hogy olyan mértékben senki sem bűnhődött értük, mint a hétvégén. Láttunk törött szárnyakat, levegőbe repülő autókat. Még vasárnap is történt ilyen, amikor Max Verstappen összeütközött Kimi Raikkönennel az első körben” – mondta Stewart a PA hírügynökségnek.



„A versenyzők most talán már készen állnak, hogy felismerjék, kevesebb kockázatot kell vállalniuk, mert azt senkinek, soha nem szabad elhinnie, hogy sérthetetlen. Senki nem gondolhatja, hogy mindig meg fogja úszni. Ez lehet az ébresztő” – folytatta a háromszoros világbajnok skót, aki Spában maga is látta, mennyire megrázta a Formula-1 és alacsonyabb kategóriák szereplőit a végzetes baleset. Bár a motorsport évről évre áldozatokat követel, F1-es nagydíjhétvégén utoljára 1994-ben halt meg versenyző.

„A döbbenet és fájdalom kézzelfogható volt Spában. Ez újdonság ennek a generációnak. Hirtelen mindenkiben tudatosul, hogy istenem, ha hibát követünk el, akkor katasztrófa is történhet. Hosszú ideig nem volt, de nem kizárt, hogy újra történik egy. Néha hármasával jönnek, repülőszerencsétlenségeknél előfordult ilyen. Ez felráz mindenkit” – zárta Stewart.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: