DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

McLaren: Az F1 csapjon már végre az asztalra

Itt az ideje, hogy ne a teketóriázó csapatokra várjon az F1 vezetősége és az FIA, hanem szedje össze magát, és fogalmazza meg a 2021-es szabályokat - üzente a McLaren csapatfőnöke.

A Formula-1 tulajdonosai, vezetői, és csapatai úgy húzzák-halasztják a 2021-es szabályokkal kapcsolatos tárgyalásokat, mintha rétestésztát nyújtanának, pedig túl sok idejük már nincs a döntések meghozatalára, ugyanis az istállóknak másfél év múlva már minden szinten az új előírások szerint kell működniük, ami jelentős átalakításokkal fog járni. Az autókat érintő változások csak az egész egy kisebb részét képezik, a pénzügyi helyzet megváltozása egy jelentősebb terület, amely a csapatok belső működésére is nagy hatással lesz.

 csapatvezetok-2019



A jelenlegi helyzetükből azonban kevesen akarnak engedni, árulta el a McLaren ügyvezető igazgatója. Emiatt csúszott a júniusi végső határidő októberre. "Ugyanazokról a problémákról beszélünk újra és újra. Minden csapat állást foglalt, amiből nem enged, így alig haladunk. A Formula-1-nek és az FIA-nak el kellene határoznia magát, hogy itt az ideje tovább lépni. A Stratégiai Csoport következő és azt követő ülésén is az utóbbi 12 hónap problémái fognak elhangzani. Mindannyian tudjuk, hogy az F1 története során először nem a következő három hónapban fog egy álláspontra jutni a tíz csapat. Szerintem itt az idő döntést hozni" - nyilatkozta Zak Brown.

A nyár eleji tárgyalások csak bizonyos területeken lettek sikeresek, például a költségplafon bevezetését sikerült elérni. Brown hozzátette, a McLaren hajlandó lett volna ettől tovább is menni.

"Összességében mi azt pártoljuk, ami a sorozatnak a legjobb. Szerettem volna, ha júniusban dűlőre jutunk, mert bár októberig még valamennyit csiszolhatunk a szabályokon, a változtatások szerintem nem lesznek jelentősek. Tökéletes szabályokat úgysem tudunk lefektetni, menet közben kell rajtuk finomítani, szóval a plusz öt hónap szerintem kevés jelentőséggel bír majd. Október harmincadikán ugyanúgy fogunk szkanderozni, mint június huszadikán, vagy mikori is volt az a dátum."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: