DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Williams gyakorlatilag újraindította magát

Állóra fékezte saját működését az F1-es csapat, csak így tudott olyan volumenű változásokat végrehajtani, amelyek hosszabb távú sikerekhez vezethetnek. Most már talán jobb idők jönnek.

A Williams Formula-1-es csapata alig két éve, 2017-ben szerezte meg legutóbbi dobogós helyezését, ám ez a két esztendő az istálló szempontjából egy örökkévalóságnak tűnhet. Azóta drasztikusan visszaesett a teljesítménye, 2018-ban utolsó lett a konstruktőri tabellán, és minden valószínűség szerint idén is ez vár rá. A következő szezonban azonban visszavágásra készül az alakulat, ugyanis az utóbbi hónapokban jelentős belső átalakuláson ment keresztül. Adam Carter mérnök elmondása alapján komplett "újraindításon" esett át a csapat.

 russell-ausztralia-action1



"A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy folytathattuk a munkát a jelenlegi felállásban, de meg is állíthattuk a gépezetet, hogy belenyúljunk, majd újra elindítsuk. Ebben az iparágban folyamatos a változás, versenyben vagyunk. Tudatos döntést kellett hoznunk, hogy a jobb lehetőségek érdekében megállunk és építkezünk" - árulta el a szakember az Autosportnak.

A Williams tehát a kisebb, rövid távú fejlődést feláldozta egy nagyobb jó érdekében. A csapat egyik pilótája, George Russell ezt a folyamatot úgy írta le, mintha kettőt lépnénk hátra azért, hogy hármat léphessünk előre. Az "újraindítás" első pozitív jelei egyébként a fiatal brit teljesítményén látszottak meg, amikor a Hungaroringen Russell kis híján bejutott az időmérő edzés második szakaszába.

A csapat vezető versenymérnöke ezt egyértelműen a "borzasztóan sok befektetett munka" eredményének látja. "Zajlik a folyamat, meglátjuk, Spában mi történik" - nyilatkozta Dave Robson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: