DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Norris: Nagyobb nyomást jelent a csapat mérete

A wokingiak F1-es újonca szerint különösen az évad első szakaszában érzett magán plusz terhet amiatt, hogy hány ember munkája függ az ő teljesítményétől, emellett a visszajelzések fontosságát is érzi.

Lando Norris egyelőre remek debütáló szezont fut a Formula-1-ben: már kétszer is volt hatodik, összetettben pedig a tizedik helyet foglalja el. Ráadásul mindezt egy olyan csapat, nevezetesen a McLaren színeiben éri el, amely pillanatnyilag ugyan nem tartozik az élcsapatok közé – bár a középmezőnynek most már egyre inkább a vezető alakulata –, de történelme és méretei miatt mégis az F1 legnagyobb istállói közé tartozik. Norris az Autosport.com szaklapnak nyilatkozva el is ismerte, hogy a csapat méretei eleinte plusz nyomást is jelentettek számára – arra a kérdésre, hogy mennyire nyűgözte le újoncként a wokingi alakulat, így felelt:

norris-mclaren-1



„Egészen őrületes, főleg, hogy mennyire szép minden a McLarennél, és milyen sok ember dolgozik ott. Magasabb rendű csapat a legtöbb istállóhoz képest. Minden nap lenyűgöz, amikor besétálok. Rengeteg emberrel beszéltem, kezdve az aerodinamikai szakemberektől a karbon részlegen dolgozókig, és mindig találni valami újdonságot.”

„Ugyanakkor ez némi plusz nyomást is jelent, hogy ez a sok ember minden arra támaszkodik, hogy Carlos és én jó munkát végzünk-e. Ez nagyobb terhet ró ránk, de ez egyre jobban csökkent. Az első futam után úgy éreztem, sok ember várta ezt tőlem. Most is ez a helyzet, de már sokkal nyugodtabb vagyok, és magabiztosabb is a saját vezetésemet és azt illetően, hogy jó munkát fogok végezni és nem fogok csalódást okozni nekik.”

A fiatal brit arra is rámutatott, hogy a visszajelzései sokkal többet számítanak a Formula-1-ben, mint az alsóbb kategóriákban: „Minden, amiről beszélek, és ebből sokról Carlosszal együtt, és amiről panaszkodom, annak kapcsán lehet, hogy három-öt verseny alatt érkezik egy fejlesztés. Szóval ez a saját előnyömet is szolgálja. Ha nem jól gondolok valamit vagy nem jól írom körül, akkor az lehet, hogy negatív hatással lesz az érkező fejlesztésre. Az F2-ben nincsenek ilyen szintű fejlesztések, lehet itt-ott módosítgatni, de közelében sincs az F1-nek. Emellett rengeteg dolog, amit idén mondok, az a jövő évre is nagy hatással lesz. Egyszerűen többször kell hosszabb távlatokban gondolkodni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: