DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Még kérdés, 2020 után marad-e a Honda

A japán gyáróriás még nem döntött arról, hogy jövő év vége után folytatja-e a versenyzést az F1-ben, de az mindenképp motiváló a cég számára, hogy idén két futamot is sikerült nyernie.

Nem is jöhetett volna jobb időben a Honda ausztriai és németországi Formula-1-es futamgyőzelme, valamint magyarországi pole-pozíciója, ugyanis a japán gyártó ebben az időszakban értekezik 2020 utáni jövőjéről. A márka aktuális szerződése eddig érvényes a sorozattal, de az ügyvezető igazgató az Autosportnak elárulta, az utóbbi hetek sikereivel teljesült idei elképzeléseinek egy része, ez pedig kiváló fényben tünteti fel az F1-es projektet.

verstappen-redbull-2019-action1



"Ettől többet nem igazán tehetünk" - nyilatkozta Masashi Yamamoto a tárgyalásokkal kapcsolatban. "Azt mondogattuk, hogy a Red Bull tavalyi eredményeit akarjuk túlszárnyalni. Azt nem, hogy öt futamot akarunk megnyerni, hanem azt, hogy a tavalyi szezonjukhoz képest több pontot szerezni, és ha lehetséges, akkor ötöt megnyerni" - magyarázta, majd hozzátette, az Osztrák Nagydíjon aratott diadal akkora siker volt számukra, amekkorával csak egy suzukai futamgyőzelem tudna felérni.

A Red Bull jelenleg 244 ponttal, 175-tel kevesebbel rendelkezik, mint tavaly év végén, ennyit kellene ledolgoznia a japánoknak ahhoz, hogy teljesüljön a fenti cél. Ez kereken hat futamgyőzelemmel ér fel, ami kilenc futamra lebontva nem is tűnik olyan soknak azt is figyelembe véve, hogy két autóval gyűjtögethetnek. 

Sokat elárul a Honda fejlődéséről, ha összehasonlítjuk a csapat szorgosabb tagjának, Verstappennek a tavalyi és idei évét. A holland a 2018-as féltávig 105 pontot szerzett a Renault erőforrásával, idén pedig 181 egységgel rendelkezik, ami drasztikus különbség. Tavaly ilyenkor még a ponterősebb Daniel Ricciardo neve mellett is mindössze 118 egységet jegyeztek. "Ez bátorít minket a folytatásra. A Honda és a [japán] társadalom is boldog, mert a Honda nyert. Igaz, hogy a vállalaton belül tárgyalunk, de egyelőre nem árulhatjuk el, mikor lesz bejelentés" - tette hozzá Yamamoto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: