DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kvjatnak nem tetszik a tesztek további korlátozásának ötlete

Danyiil Kvjat kerek-perec kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy tovább akarják faragni a szezon közben rendelkezésre álló tesztek mennyiségét az F1 mezőnyének. Az orosz szerint így is kevés áll a rendelkezésükre.

Azzal, hogy 2020-ban már a tervek szerint 22 futamból áll majd az F1 versenynaptára, minden valószínűség szerint ez az egész évi menetrnde újratervezésével járna, beleértve a tesztidőszakot is, amely a szezon közben nyolcról 5 vagy 6 napra csökkenne, előbbi egyszerre, utóbbi kétszer három napra elosztva. Danyiil Kvjat úgy véli, szükség lenne a valós tesztekre is, hiszen ellenkező esetben a hangsúly még inkább túlontúl a szimulátoros munkára kerülne.

„Teljesen ellene vagyok az ötletnek, így is túl keveset tesztelünk” - így Kvjat. „Többet kellene rendesen, a pályán vezetnünk a szimulátor helyett. A versenyző szempontjából a minimum az, amit most csinálhatunk. Nem igazán szeretek szimulátorban ülni, ezerszer inkább utazom többet valós tesztnapokra. Az F1-nek nem erről kellene szólnia. Talán az összes sport közül mi foglalkozunk a legkevesebbet vele a versenyeken kívül.”

00119017_006



Persze azt az orosz is tudja, hogy a régi, szép időket valószínűleg nem lehet visszahozni. „Azt nem mondom, hogy teszteljen mindenki teljesen szabadon, mint régen, de nem gondolom, hogy a mostaninál kevesebb tesztnapot kellene csak a rendelkezésünkre bocsátani. Tudom, hogy jövőre még több verseny lesz, ez pedig ellentmond ennek a kívánságomnak, de akkor lehetne például a szimulátorozást csökkenteni.”

Hasonlóképpen vélekedik a most már csak volt csapattárs, Alex Albon is. „Azt gondolom, ez rossz irány. Értem én a költségcsökkentést, de tekintettel kellene lenni az újoncokra is. Mondjuk, hogy megértem, hogy a költségeket csökkenteni kell, de a nagy csapatok, ha nem tesztre, akkor elköltik ezt a pénzt szoftverfejlesztésre, vagy olyan szimulációkra, amikkel a teszteket modellezik le.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: