DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Mercedes nyomában a riválisok a Magyar Nagydíj első edzésén

Három különböző csapat foglalta el az első három helyet a Magyar Nagydíj péntek délelőtti edzésén. Lewis Hamilton lett az első, de két tizeden belül követte őt Max Verstappen és Sebastian Vettel a nedves Hungaroringen.

Változó időjárási körülmények között kezdődött meg a nagy népszerűségnek örvendő Magyar Nagydíj első szabadedzése, amellyel kapcsolatban szervezők örömmel jelentették be, hogy a tavalyi évhez képest tíz százalékkal nőtt a hétvégére jegyet vásárlók száma, ami mindenképp pozitív hír a verseny jövőjével kapcsolatban. Az első gyakorláshoz hűen a csapatok erősen kísérleti kifutásokat teljesítettek, felmérve a körülményeket. Az Alfa Romeónál például Kimi Raikkönen magas, Antonio Giovinazzi pedig alacsony leszorítóerőre hangolt autóval hajtott pályára, de a Haas pilótapárosánál is hasonló volt a felosztás.

Számos csapat érkezett fejlesztésekkel a Hungaroringre: többek között a Ferrari és a Mercedes a bargeboardok környékét finomította, a Racing Pont pedig egy új első futóművet vetett be.

Az időnként nyálkássá váló aszfalton számos kisebb-nagyobb hibát láthattunk, rendszeresen lengtek a sárga zászlók, és a pár percre felerősödő esőben a többségnél az intermediate gumik is felkerültek.

A helyenként szemerkélő esőben Lewis Hamilton kezdett a legerősebben, akit menet közben többször Max Verstappen váltott az első helyen. A Ferrari két pilótája sokáig az ötödik-tizedik hely környékén tanyázott, de Sebastian Vettel a végéhez közeledve megmutatta, hogy a Ferrari is tisztességesen körbetalál a pályán.

A körülmények miatt egy ideig ritkán látott sorrend uralkodott az élmezőnyben, a középmezőny több tagja is tanyázott a top ötben, ám a száradó pályával az utolsó húsz percre helyreállt a "rend", Valtteri Bottas kivételével az élmezőny öt pilótája az első hat helyet foglalta el.

Három versenyző, Antonio Giovinazzi, George Russell és Valtteri Bottas is nehézségekkel küzdött, az edzés első hatvan percében egyikük sem jegyzett gyors kört. Ami biztos, hogy Bottas motorgondok miatt rostokolt a bokszban, a csapat megerősítette, hogy neki egy régebbi erőforrást szereltek az autójába.

A szabadedzésről készült részletesebb, szöveges közvetítésünket visszaolvashatod ezen a linken. A végeredmény:



f1-fp1-hun

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: