DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 16. szerda
F1

Wolff: Hamilton elismeri, ha rosszul vezet

Sokan, sokféleképpen próbálták már összehasonlítani napjaink két legsikeresebb Formula-1-es pilótáját, Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt. Előbbi főnöke, Toto Wolff megosztott egy kulisszatitkot a brit hozzáállásáról.

Hamilton és Vettel küzdelmének talán az az egyetlen szépséghibája, hogy bár az elmúlt kilenc bajnoki címből nyolcon ők ketten osztoznak, mégis ritkán fordult elő, hogy közel azonos technikai feltételek mellett csapjanak össze, ez pedig megnehezíti kettőjük összemérését. Míg Vettel a Red Bull-lal 2010 és 2013 között volt hatalmon, Hamilton a Mercedes élre törésével kezdte el halmozni a bajnoki címeket 2014 óta. Statisztikai, sikerességi mutatókban már egyértelműen a brit vezet – sőt, minden idők legjobb eredményei felé halad –, és az elmúlt években összeszedettségben is Hamilton magasodott ki kettőjük közül. Wolff szerint a jellemvonásokban kereshetők a fő különbségek a két nagyság között.

hamilton_5



„Nem biztos, hogy jó ötlet ezt egyetlen tényezőre visszavezetni” – mondta Wolff egy hockenheimi sajtóeseményen. „Lewis képességei és tehetsége persze megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt években megfigyelhettem azon erősségét, hogy miképpen tud versenyzőként és emberként is folyamatosan fejlődni. Mindig képes magába nézni, és rajta kívül még nem találkoztam más olyan pilótával, aki egy edzés után bejön, és azt mondja: ’Ne is nézzétek az adataimat, mert nem vezettem elég jól.’ És mindezt egy ötszörös világbajnoktól halljuk. Ez a képesség, hogy mindig kíméletlenül őszinte saját magával, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a legnagyobbak egyikévé váljon.”

A Mercedes vezetője persze nem habozott hozzátenni, hogy csapatfőnökként kettőjük közül csak Hamiltont volt lehetősége közelről szemmel tartani.

„Sebastiant is ismerem, de arra nincs sok rálátásom, hogyan dolgozik a csapata, és ő maga hogyan tekint a dolgokra. Az eredményei persze sok mindent elmondanak róla, a négy bajnoki címe nem a semmiből jött, így nincs okunk azt feltételezni, hogy nem fog feltámadni ebből a hibákkal tarkított időszakból. Az viszont kétségtelen, hogy ez a két versenyző volt a legnagyobb hatással a következő generációra, és izgalmas figyelni a csatáikat” – zárta mondandóját Wolff.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: