Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. január 20. szerda
F1

Szujó vallomása: Ez történt a Spanyol Nagydíj hétvégéjén

A Formula-1 korábbi magyar kommentátora úgy érezte, tartozik a nézőknek azzal, hogy elmondja, pontosan milyen körülmények között hagyta ott az M4 Sport közvetítését. Egy rádióműsor vendégeként beszélt a májusi történésekről.

Szujó Zoltán, aki 18 éven keresztül dolgozott Formula-1 magyar adásán, ebből hét éven át volt a sportág hangja, a Spanyol Nagydíj hétvégéjének eseményei – pénteken még a helyszínről közvetített szabadedzést, szombaton már a távozását közölte a nyilvánossággal –, óta néhány alkalommal adott interjút. Ezekben beszélt a szerződésbontás körülményeiről, kiváltó okként említve a barcelonai hétvége hanghibáját, és a magas színvonalhoz szükséges technikai háttér hiányát. A Rádió 1 vendégeként az eddigieknél részletesebben elmondta, mi történt 2019. május 11-én.

„Az utolsó csepp a pohárban ezen a bizonyos spanyol nagydíjhétvégén az volt, hogy mi kimentünk Barcelonába közvetíteni, és pénteken elszállt a hang. 2019-ben nem tudták összekapcsolni Budapestet és Barcelonát hangban, 50 évvel a holdra szállás után. Azok után, hogy idősebb Knézy Jenők, Gyulai Istvánok, Vitray Tamások már évtizedekkel korábban az óceán másik oldaláról élőben közvetítettek” – mondta a Balázsék című műsorban Szujó.

„Az a döntés született, hogy gyertek haza, mert nem lesz meg a kapcsolat. Péntek éjszaka hazajöttünk, ezt még lemenedzseltem mosolyogva. Még csináltam Alain Prosttal egy interjút, hogy vigyünk haza valamit, majd betesszük adásba. Dolgozott bennem a szerkesztő meg a kommentátor. Teljesen nyugodtan hazaérkeztünk péntek éjjel. Szombat reggel mentem a harmadik szabadedzést közvetíteni már a televízió székházába. Én egy elég derűs csávó vagyok, meg úgy viszonylag kiegyensúlyozottnak tartom magam, de ahogy ültem a parkolóban az autóban, azt éreztem, hogy ez most nem fog menni.”„Felhívtam a közvetlen felettesemet, meg azt, aki felel az egész produkcióért és egész televízióért: ’Gyerekek, nem azt mondom, hogy belerúgtam a fürdőkádba és eltört a lábujjam, nem esett egy meteorit a motorháztetőre befelé jövet. Gyerekek, felzaklattatok, ez most nem fog menni. Gábor meg fogja tudni oldani.’ 18 év alatt azt mondtam először, hogy most kérek egy jokert. Most szeretnék egy egyórás szabadedzést kiülni.”

„Ezután SMS SMS-t követett, és aztán kaptam egy olyan hangvételű üzenetet, ami szerintem megengedhetetlen, és akkor azt éreztem, hogy itt a vége. Amikor érzed, hogy véget ért egy történet. Felmentem az irodába, összepakoltam a motyómat és kimentem a tévészékházból. Nem mondom, hogy nem volt indulat. Volt egy 20-25 perces időszak, ami tele volt indulattal az én részemről is. És akkor azt éreztem, hogy ennek a sztorinak itt a vége” – mondta a kommentátor, hangsúlyozva, ő nem szakítani akart: „Én időt kértem.”

Mikor megkérdezték, azon a hétvégén megnézte-e a Spanyol Nagydíj futamát, Szujó így válaszolt: „Bőgtem. Ültem a kanapén, Gábor elmondta, hogy akkor még egyszer utoljára kapcsolják be biztonsági öveiket. Kicsit hamarabb mondta, mint én szoktam. Jött egy nagyon súlyos egyperces csend, amikor az autók állnak fel a rajtrácsra.”

„Ültem ott és folytak a könnyeim. Ült a feleségem mellettem, a gyerekek nem értették, ők felmentek a szobájukba. Akkor azt el kellett engedni, és azt mondom, most, hogy túl vagyunk két, lassan három hónappal a történteken, az előző másfél hónap erről a gyászmunkáról szólt. Nem tagadom, hogy ezt a gyászmunkát el kell végezni. Ha arányosítani kellene, akkor azt mondom, hogy 30 %-ban a Forma-1 és a Forma-1-ről történő beszélés a televízióban piszok módon hiányzik. De az élet úgy tűnik, hogy megy tovább, mert május 12-én, akármilyen furcsa, de felkelt a nap és elindult az élet…

A teljes adás itt hallgatható meg:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?