DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel: A bocsánatkérés fontosabb a büntetésnél

Sebastian Vettel és Max Verstappen silverstone-i ütközése az F1-es szezon eddigi egyik legnagyobb csattanása volt, az eset mégsem fajult sárdobálássá a két élpilóta között. Ebben pedig nagy szerepe lehetett a német őszinte bűnbánatának.

vettel verstappen



Sokkal kisebb és jelentéktelenebb incidensekből is kerekedett már egy héten át tartó perpatvar a Formula-1 történetében, ami még a következő versenyhétvége első napjait is meghatározta. Vettel és Verstappen balesete valószínűleg nem lesz ilyen, dacára annak, hogy a dobogós helyért folyó harcban ütközött össze a két fél, akiknek már ezt megelőzően is komoly közös történelmük volt a vitás esetekből.

Mindez alighanem egy egyszerű, gyakran mégis nehezen kimutatható emberi gesztusnak köszönhető: Vettelnek a verseny vége után első dolga volt odamenni az autójából még ki sem kászálódott Verstappenhez, hogy elnézést kérjen a történtekért, és a két fél egy kézfogással nyomatékosította is, hogy szent a béke.

„Valamennyivel gyorsabb volt nálam, elég nagy ütemben zárkózott fel rám, aztán egész könnyen megelőzött a 15-ös kanyar előtt. Eközben viszont kicsit szélesen fordult, ezért gondoltam, hogy visszabújhatok mellé” – idézi a baleset előzményeit ecsetelő Vettelt a Racefans. „Először úgy gondoltam, hogy lesz helyem, ám mire odaértem, bezárult előttem az ajtó. Néhány kör elteltével felismertem, hogy az én hibám volt, ezért odamentem Maxhez és elmondtam neki, mi járt a fejemben. Őszintén szólva számomra ez többet jelent, mint bármilyen versenybírói döntés.”

Az ítélet attól persze nem maradt el, Vettelt találták egyértelműen vétkesnek a versenybírók, de 10 másodperces büntetése csak annyit változtatott, hogy az egyébként is nagy hátrányt összeszedő németet a 15. helyett a 16. helyen rangsorolták. Emellett két büntetőpontot is kapott, így most hattal rendelkezik az elmúlt egyéves ciklusból.

A német gesztusára reagálva Verstappen is jelezte, hogy a háta mögött hagyja az ütközést, ami után valahogy mégis el tudta juttatni Red Bullját az 5. helyig. „Ahogy kiugrott az autójából, azonnal odajött hozzám. Bocsánatot kért, elmondta, hogy elmérte a féktávot, és hogy az ő hibája volt. Csalódást keltő, ami történt, de nem változtathatunk rajta” – nyugtázta a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: