DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Todt: Ne segítsük tovább a pilótákat

Az FIA elnöke több újító ötlettel is előállt, amellyel felfrissítené az F1 állóvizét. Olyan rendszerektől szabadulna meg, amelyek a pilóták és a mérnökök munkáját segítik.

Jean Todt drasztikus átalakítás alá vetné a Formula-1-et. Az FIA francia elnöke a futamok izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá tételén elgondolkodva arra jutott, hogy a legjobb lenne hátrahagyni azokat a technikai segítségeket, amelyek a versenyzők életét megkönnyítik. Példaként a lefulladásgátlót és a telemetriát említette.

 todt-leclerc-20191



"Át kell gondolnunk a pilótákat segítő eszközök használatát. Miért rendelkezünk ilyenekkel? Több alkalmat akarunk teremteni arra, hogy a pilóták hibát kövessenek el" - magyarázta a Racefans újságírójának az elnök, aki az autók által generált tetemes mennyiségű adatot és a csapatok gyáraiban sorakozó alkalmazottak számát is kifogásolhatónak találta.

"Mindezektől meg kellene szabadulnunk. Kiszámíthatatlanabb versenyeket akarunk, és ha erre törekszünk, akkor nem kellene többé telemetriát használnunk. Meg kell szabadulnunk ezektől a segítségektől és a gyárban készenlétben álló ötven embertől is. Erre van szükségünk" - magyarázta újító ötleteit.

Az FIA első embere szívesen visszahozná a 2009-ben biztonsági és pénzügyi megfontolásból betiltott tankolást is, erről itt írtunk részletesebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: