DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Haas: Elfogadhatatlan, ami történt

Míg a legnagyobb örömünnepet a Mercedesnél ülték Lewis Hamilton győzelme miatt a Brit Nagydíj után, a leginkább letargikus hangulatot a Haas istállónál lehetett tapasztalni Silverstone-ban.

A pocsékul indult hétvégét botránnyal zárta az amerikai-brit formáció: Grosjean és Magnussen ütköztek az első körben, kiestek, így még az sincs kizárva, hogy komoly szankcióval szembesülnek a csapatvezetés részéről…

Mint ismeretes, a Haas az idei szezon negatív meglepetése: VF-19 típusjelű versenygépük teljesítménye szélsőségesen ingadozó, Günther Steiner csapatfőnök például a közelmúltban Kinder-tojáshoz hasonlította, mondván, sosem lehet tudni, hogy mit hozhatnak ki belőle. Így volt ez Silverstone-ban is, ahol tetézte a helyzetet a ciki kezdés Romain Grosjean részéről: a francia pilóta az első szabadedzés elején, már a bokszutcából kifelé jövet összetörte az autóját, emiatt rajtuk röhögött a fél világ.

Ugyan az időmérőn Grosjean bejutott a Q2-be és megszerezte a 14. helyet, Kevin Magnussen már a Q1-ben búcsúzott és a 16. kockába sorakozhatott fel. Mindezek ellenére a csapat optimistán, pontokban reménykedve készült a vasárnapi futamra, mivel úgy érezték a pénteki hosszú etapok alapján, hogy eredményesen szerepelhetnek a brit futamon. Ehhez képest másodpercekkel a kialvó piros lámpák után jött a sokk, a két versenyző ugyanis ütközött egymással egy csata közben és mindketten kiestek.

00119014_426



„Mindkettőt” – felelte a szemlátomást dühös Steiner a futam után arra a kérdésre, hogy melyik versenyzőt tartja felelősnek a történtekért. A sajtóbeszélgetésen – amelyen jelen volt a formula.hu is – a szakember „elfogadhatatlannak” titulálta a történteket, pláne annak fényében, hogy Barcelonában már volt egy hasonló, házon belüli incidens, amiért szintén súlyos pontokkal fizettek: „Akkor egyértelműen elmagyaráztam nekik, hogy mi az, ami nem fordulhat elő. Nehéz helyzetben vagyunk, próbáljuk kiismerni az autót pályáról pályára, mindenki állat módjára dolgozik, erre amikor kínálkozik egy lehetőség, hiszen a hosszú etapos tempónk egészen jó volt, összeütköznek az ötödik kanyarban. Ez egész egyszerűen elfogadhatatlan.”

A Haas futam utáni értekezlete csupán néhány percig tartott, Steiner szerint egyelőre nem is merültek bele a témába, mert nem lenne értelme: „Nem kell ahhoz sok idő, hogy egy ilyen helyzetet elmagyarázzunk. Néha elég csak pár szó, pláne egy ilyen helyzetben, amikor tényleg a lehetetlennel próbálkozunk, adódik egy lehetőség és ez a vége” – mondta a csapatfőnök, aki hozzátette: „tényleg nem akarok most arról beszélni, hogy ki a felelősebb a két versenyző közül. Számomra ez egy sokkal mélyebb dolog, amelyen el kell gondolkodnom, hiszen az történt, hogy az egyikük veszíthetett volna egy pozíciót, így viszont elveszítettük mindkét autót. Most nincs értelme leülni együtt, mert le kell higgadnom. Majd a jövő héten megbeszéljük, akkorra talán mindenki lehiggad, még én magam is…”

Noha a Haas fennállása során talán még soha egyetlen versenyhétvége sem alakult annyira katasztrofálisan, mint a mostani, Steiner szerint pozitívumokat is hozott Silverstone: „Ezen a hétvégén legalább sikerült valamicske javulást elérnünk, hiszen pénteken arra a következtetésre jutottunk, hogy a versenyen lehet keresnivalónk. Ennek ellenére persze nem ez volt a legkönnyebb hétvégénk” – mondta a csapatfőnök.

Tetézte a Haas helyzetét, hogy a hétvége kezdetén komoly botrány robbant ki a csapat főszponzora, a Rich Energy körül. Az energiaitalos cég ügyvezető igazgatója a Twitteren jelentette be, hogy szerződést bontottak a csapattal, amit később a vállalat befektetői korrigáltak: megerősítették a szerződést, kirúgták az ügyvezetőt, aki erre különféle posztokkal reagált a közösségi médiás felületeken. Steiner a hétvége folyamán nem győzte hangsúlyozni, hogy részükről egyelőre tisztázott a kérdés, a botrányt a Rich Energy belügyének tekintik, ám a lavinát elindító egykori/jelenlegi Rich-főnök, William Storey a futam közben sem állt le: a Twitteren cikizte a Haast a korai dupla kiesésért.

„Mit mondhatnék erre? Egyszerűen nem érdekel, hogy ki mit irkál a Twitteren. Hogy is mondjam, elmúltam 50 éves, nem vagyok már óvodás, hogy ilyesmikkel foglalkozzak. Megvan a magam dolga, gondja és baja, inkább azzal foglalkozom. Szerintem neki is azzal kellene, mert úgy tudom, hogy lenne mivel foglalkoznia ahelyett, hogy a Twitteren posztolgat arról, hogyan rajtoltak a versenyzőink. Nekem az a dolgom, hogy a valós problémákkal foglalkozzak” – mondta Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: