DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel visszasírja az F1-es sprintversenyeket

Akár Sebastian Vettel Formula-1-es maradása is múlthat azon, hogy milyen szabályokban tudnak megállapodni 2021-re a sport döntéshozói. A német örülne, ha újra azt az érzést kapná az autóktól, mint 2007-es debütálásakor.

Bár több késleltetés miatt elég lassan halad az új korszakként beharangozott 2021-es szabályrendszer véglegesítése, mégis nagy az optimizmus azt illetően, hogy sikerül hosszú időre a helyes irányba kormányozni az F1-et általuk. Tovább növeli a döntéshozók hitelességét, hogy rendhagyó módon ezúttal a pilóták véleményét is meghallgatják, néhányan meghívást kapnak a szabályokkal kapcsolatos gyűlésekre.

vettel_1



 

A legutóbbi eseményen Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg és Alexander Wurz képviselték a pilóták hangját, a következő, július 23-án Genfben tartandóra pedig Romain Grosjean és Sebastian Vettel terveznek elutazni.

A jelenleg aktív világbajnokokat illetően egyáltalán nem biztos, hogy 2021-re is a mezőnyben maradnak még, Vettel elmondása szerint azonban az ő részéről ez nem számít, változatlan odaadással fog küzdeni a pilóták által támogatott irányvonalért, hiszen nem önmagának, hanem a jövő versenyzőinek és nézőinek szeretné jobbá tenni az F1-et.

„Természetesen igen, mindig úgy kell tekintenem a szabályokra, hogy izgalmasabb autókat, izgalmasabb formulát kreáljanak” – idézi a Motorsport Vettelt, aki a 2021-es szezonkezdetkor 33 éves lesz. „Az idő persze ketyeg, de jó, hogy kikérték a véleményünket: legutóbb is elmondtuk, és most is el fogjuk. Remélhetőleg a sport helyes irányba mozdul el, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valóban versenyezzünk, kihívás elé állítsuk magunkat és felfedezzük a saját képességeinket.”

A német konkretizálta is, hogy melyek a jelenlegi autók azon tulajdonságai, amelyek miatt szerinte rossz irányba terelődött az F1 élvezeti faktora, megítélése az elmúlt években.

„Nagy sebességnél egyértelműen a szakma csúcsát jelentik. Alacsony sebességnél viszont… azt nem mondom, hogy a legalját, viszont egyszerűen túl nehezek. Nekem pedig ez nem tetszik. A legelső F1-es autó, amit megismertem, minden sebességtartományban nagyon élvezetes volt. A versenyek akkoriban sprintversenyek voltak, ami nagyszerű érzés, hiszen önmagunkat, az autót és a gumikat is minden körben a határokig feszíthettük. Ez mára egy kicsit megváltozott. Egyes versenyeken többet kell takarékoskodnunk, másokon valamivel kevesebbet. Valamennyi spórolás persze mindig lesz a sportban, és helyes is, hogy a fejünket is kell használni, nem csak a lábunkat és a kezünket. Azonban ettől még a leggyorsabbnak kell megkapnia a legnagyobb elismerést” – foglalta össze meglátásait a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: