DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az F1 száműzné a „hülye” büntetéseket

Michael Masi szerint az, hogy korábban hogyan ítéltek meg egy esetet, nem jelenti azt, hogy most is ugyanúgy fogják, mert a sportág fejlődik, a szabálykönyv pedig változik.

A Kanadai Nagydíj után az Osztrák Nagydíjon is győzelemről döntöttek a futam versenyfelügyelői, akik ezúttal "helyben hagyták" azt, ami a pályán történt: a kemény, de sportszerű versenyzésre szavaztak, így Max Verstappen megtartotta sikerét. A kanadai ítélet komolyabb népharagot váltott ki, ezzel viszont a legtöbb expilóta és szakértő maximálisan egyetért, hozzátéve, hogy remélhetőleg ebbe az irányba indul el a sport.

"Még ha vannak is incidensek és esetek, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a hülye, alantas dolgok ne érjenek büntetést. Vannak, amik két-három éve talán azt érdemeltek, de most már nincs, vagy nincs akkora hatásuk. Utálom, amikor az emberek évekkel korábbi esetekre utalnak vissza, hiszen a szabálykönyv változik, méghozzá úgy, hogy mindenkit bevonunk a megbeszélésekbe" - mondta erről Michael Masi, az F1 versenyigazgatója.

masi



Masi azt is hozzátette, hogy mivel mindig óriási nyomás van a döntéshozókon, ő nem érzi úgy, hogy a kanadai eset miatt ez megnőtt volna, szerinte nem változott semmi. Mindenki azon van, hogy a lehető legnagyobb sikert érje el a Formula-1, de vannak szabályok, amiket érvényesíteni kell és ha úgy ítélik meg, hogy az egy rossz szabály, akkor el kell dönteni, hogy megváltoztatják-e, ha igen, akkor hogyan és mikor.

"Éppen ezért, amikor évekkel korábbi esetekről beszélünk precedensként, akkor figyelembe kell venni, hogy azóta a helyzetek megítélése változhatott, a magyarázat másképp festhet és talán tanultunk abból, ami annál az esetnél történt" - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: