DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Milyennek látja az F1-et egy terepralis világklasszis?

Meglehetősen ritka az olyan alkalom, amikor egy másik műfaj nagyágyújának szemszögéből hallgathatjuk meg, hogy milyen az F1, az Osztrák Nagydíj pénteki napján viszont a formula.hu-nak ebben a kiváltságban volt része: a Dakar-ralit két ízben kamionnal megnyerő Gerard de Rooyhoz csatlakoztunk pár órára, hogy együtt nézzünk körbe a Red Bull Ring paddockjában.

Manapság divat cikizni, leszólni az autósport királykategóriáját, mondván, nem izgalmas, steril, túlságosan rideg vagy épp egyáltalán nem családias más autó-motorsportokhoz képest. A paddockba váratlanul, csupán néhány órára érkező Iveco-pilóta sem vitatta, hogy más a légkör, viszont szerinte ostobaság leszólni a királykategóriát. „Az tényleg igaz, hogy itt jócskán más a légkör, mint nálunk, a terepraliban, viszont ez teljesen érthető, nem? A mi versenyeink egy vagy két hétig tartanak, több lehetőség van arra, hogy javítsuk az esetlegesen elkövetett hibákat és este együtt bedobjunk egy frissítőt, akár más csapatok tagjaival együtt. Itt egészen más a munkamenet, a hétvége menetrendje feszített, így sokkal nagyobb koncentrációt igényel a munka a versenyzők, valamint a csapat többi tagja részéről is. Aki egy kicsit is szereti a versenyzést, az biztosan szereti és elfogadja, hogy az F1 a csúcs, kár kritizálni vagy leszólni ezt a remek sportágat csupán azért, mert más a légkör, mint más műfajokban” – mondta a formula.hu-nak De Rooy a különféle szakágakat az F1-gyel összevető sztereotípiákkal kapcsolatban.

IMG_20190628_161038_1



A holland kamionos klasszist lenyűgözte a paddock infrastruktúrája. Noha maga is preferálja a kényelmet, ezért minden versenyére magával visz egy lakókamiont is: ez a terepralis társadalom túlnyomó többsége számára elérhetetlen luxusnak számít a világ különféle sivatagaiban, de a kamionpilóta szerint a sajátja bakfitty ahhoz képest, amit az F1 produkál. „Elképesztőek” – mondta lapunknak, miközben szemügyre vette azokat a monstrumot, amelyekben a Red Bull Racing mérnökei töltik a napjaikat a versenyhétvégéken. „El tudod képzelni, hogy ez mibe kerül? A mienk sem olcsó, de ez kész őrület, pedig ez itt, ahogyan elnézem, még az egyszerűbbek közé tartozik. Na jó, nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen ezeknek a csapatoknak a költségvetése óriási, megengedhetnek maguknak ilyesmit. Ráadásul ezek a srácok egész nap megfeszített tempóban dolgoznak, sok múlik a munkájukon, szóval szükségük van a kényelemre, nem szabad irigyelni tőlük.”

Kevesen gondolnak bele, ám érdekes párhuzamot lehet vonni De Rooy és az F1 holland üstököse, Max Verstappen között: mindketten második generációs versenyzők, hiszen az édesapák is alakítottak (Jan de Rooy Dakart nyert kamionnal 1987-ben), a fiaik azonban túlszárnyalták őket. Gerard de Rooy már kétszer, 2012-ben és 2016-ban nyerte meg a kamionos kategóriát a Dakaron, Verstappen pedig öt ízben nyert F1-es futamot, ami az édesapjának, Josnak egyszer sem sikerült. A Red Bull kötelékében versenyző holland számára a következő lépcsőfoknak az F1-es vb-cím elhódításának kéne lennie, amiért kamionos honfitársa is szorít: „Túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy csodálatos, amit Max elért eddig, de biztos vagyok benne, hogy ez még csak a kezdet volt és a java még hátravan. Érdekes a helyzetünk, hiszen ő is, én is második generációs versenyzők vagyunk. Napi kapcsolatban nem állunk egymással, de figyeljük, hogy a másik milyen eredményeket ér el. Óriási öröm mindkettőnk számára, hogy élvezzünk a hazai szurkolók feltétlen támogatását. A mi versenyeinkre ugyan nem lehet eljönni, hiszen általában a világ valamelyik sivatagának kellős közepén száguldozunk, de akármilyen hazai rendezvényre elmegyünk, érzem, hogy nekünk is szurkolnak. Ami itt van, Spielbergben, az egyszerűen hihetetlen. Tele van hollandokkal a környék, akik mindannyian azért szorítanak, hogy Max minél jobb eredményt érjen el. Szenzációs itt a hangulat” – fogalmazott a 39 esztendős kamionversenyző, aki már nagyon várja a jövő évi F1-es Holland Nagydíjat: „Hogy mi lesz nálunk? Abból kiindulva, amit itt látok, biztosan teljes őrület!”

De Rooy fejben már a következő Dakar Ralira készül, amely a szokásosnál is nagyobb kihívást ígér, hiszen a sivatagi show Dél-Amerikából Szaúd-Arábiába költözik. „Hogy mire számítok? Gigantikus homoktengerre és hatalmas dűnékre. Azt mondják, ezekből nincs hiány arrafelé, így már várom, hogy nekivágjunk. Azon leszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el” – mondta csillogó szemmel a holland, mielőtt távozott a Red Bull Ring paddockjából.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: